Vanessa și rasismul din Germania

de Dani Rockhoff     HotNews.ro
Sâmbătă, 13 iunie 2020, 22:09 Actualitate | Internaţional


Vanessa H.
Foto: Captura YouTube
Moartea violentă a lui George Floyd a declanșat un val de solidaritate nu numai în Statele Unite, ci și în Germania. Avem de-a face cu o masivă problemă rasială, ca în SUA, sau cazurile individuale sunt dramatizate peste măsură, într-o țară care și-a asumat vina discriminărilor naziste și a corectat-o postbelic, primind pe teritoriul său milioane de imigranți? Vanessa H., o afro-germană din Berlin, aparent jignită de casiera unui magazin și de un polițist, face tot posibilul să convingă că nici Germania nu și-a făcut temele la capitolul rasism.

 • Disputa din magazin
Într-un videoclip postat pe net și rezumat vineri de Tagesspiegel, aflăm povestea relatată de aceasta. Marți după-amiază, Vanessa H. tocmai iși ridicase fiul în vârstă de patru ani de la grădiniță și mai voia să facă mici cumpărături. La casa de marcat a unei drogherii Rossmann, tânăra de 24 de ani a vrut să plătească cu cardul, cei sub 15 euro. Casiera i-ar fi cerut semnătura și actul de identitate.

„Vanessa H. s-a născut la Berlin, a crescut pe Kurfürstendamm, a lucrat și ea în magazine și poartă un nume tipic german”, precizează Tagesspiegel. Aparent, casiera nu își poate imagina că o femeie cu pielea neagră poartă un nume german și folosește cardul CE, pentru o plată de 15 euro.

„Ea a spus, cu voce tare, că acesta nu este numele meu”, spune Vanessa H., în videoclipul pe care îl postează pe Instagram și care a circulat pe rețelele de socializare. „O femeie neagră nu poate avea deloc un astfel de card”, zice ea că ar fi comentat casiera. H. s-a enervat, a intrat într-o controversă cu aceasta, până când a apărut și șefa care, contrar așteptărilor lui H., și-ar fi susținut subalterna în observația că acesta nu poate fi cardul clientei.

„Atunci am spus că voi suna la poliție, pentru că e rasism”, relatează Vanessa pentru Tagesspiegel. Ea adaugă că una dintre cele două angajate ale magazinului ar fi remarcat: „Oh, acum vine textul cu rasismul, pentru că sunteți neagră”.

Lanțul de drogherii Rossmann a comentat cazul după cum urmează: „Noi regretăm foarte mult ceea ce a pățit clienta noastră în filiala din Berlin. În prezent, analizăm intern incidentul, pentru a trage concluziile necesare”. O purtătoare de cuvânt consideră că „angajații companiei ar trebui să fie și mai conștienți de rasismul cotidian”.

 • Polițistul bun, polițistul rău
Potrivit informațiilor Tagesspiegel, a trecut o jumătate de oră până când poliția a ajuns la filială, în fața căreia se adunaseră deja mulți amatori de spectacol. H. era supărată, fiul ei plângea. „Un polițist a fost super-drăguț, a avut grijă de fiul meu”, a spus ea. Alt polițist a intrat în magazin și a vorbit cu personalul. Când acesta a ieșit, Vanessa spune că ar fi acuzat-o că a mințit.

În cazul unei declarații false, o așteaptă închisoarea, ar fi amenințat-o polițistul. Vanessa a mai spus: „El m-a întrebat dacă înțeleg vreun pic limba germană”. Jignită, aceasta i-a cerut numele și numărul de pe legitimație.

Acum, poliția cercetează cazul. Un purtător de cuvânt al poliției a spus că „a fost inițiată o plângere penală pentru suspiciunea de insultă cu motivație rasială”. Comportamentul polițiștilor este verificat de biroul de reclamații al poliției.

Vanessa H. mai susține: „Nu sunt singura care a experimentat ceva de genul acesta, este ceva obișnuit pentru noi, oamenii de culoare, dar niciodată nu a fost atât de șocant, ca poliția să încerce să mă jignească”.

 • Dovada la inculpat
Vanessa H. a participat împreună cu fiul ei de patru ani, Idris, la demonstrația „Black Lives Matter” de la Alexanderplatz, din Berlin. Ea ținea o pancartă pe care scria: „Umanitatea mea nu trebuie pusă la îndoială”.

În weekendul trecut, peste 100.000 de oameni au ieșit în stradă, pentru a protesta împotriva violenței polițiștilor și a rasismului.

O situație similară se prefigurează în aceasta duminică. Larga alianță #Sogehtsolidarisch solicită acest lucru. Este oare chiar atat de mare problema rasismului în Germania?

Agenția federală de combatere a discriminării a primit anul trecut semnificativ mai multe apeluri în acest sens decât înainte. Cei mai afectați s-au plâns, cel mai adesea, că au fost dezavantajați, din cauza originii etnice, la locul de muncă sau în viața de zi cu zi.

Berlinul a devenit acum primul stat federal care protejează împotriva discriminării, cu o legislație proprie, oferind celor afectați posibilitatea de a apela la lege altfel decât în trecut. Factorul decisiv este inversarea probei: în viitor, aceasta nu va mai trebui furnizată de victimă, ci de inculpat, care trebuie să demonstreze că acuzația de discriminare este neîntemeiată.

Uniunea de guvernământ, liberalii și poliția au fost subiectul unor critici dure și se tem de un val de procese împotriva forțelor de ordine. Lidera partidului SPD, Saskia Esken, a spus că există un rasism latent în rândurile poliției, o acuzație pe care nici tovarășii săi de partid și nici liderii altor partide germane nu o împartășesc neapărat.

Cert este însă că există atacuri rasiste ale poliției și activități extremiste de dreapta, uneori însoțite de violență. Însă cât de amplu e fenomenul? Un polițist care are experiență cu anumite grupuri de făptuitori și, prin urmare, îi controlează mai îndeaproape decât pe alții, este automat rasist? Deoarece lipsesc datele privind rasismul în randurile poliției, guvernul federal dorește ca acest lucru să fie concret analizat.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

14879 vizualizari

 • +37 (89 voturi)    
  WTF (Sâmbătă, 13 iunie 2020, 22:35)

  gavrone [utilizator]

  "O femeie neagră nu poate avea deloc un astfel de card"
  Da, se stie ca numai albul blond cu ochii albastri s-a nascut cu cardul lipit de ceafa.
  • -12 (64 voturi)    
   o intrebare pt dna Vanessa (Duminică, 14 iunie 2020, 8:12)

   stanescu [utilizator] i-a raspuns lui gavrone

   Sunt alb , saten , varsta pe la 30 de ani si sunt in capitala Nigeriei. Ma chema Wanboow N'Genhdunwu si prezint un card la cumparaturi intr-un magazin mai bun din centru. Ce credeti ca va face casierita dupa ce va citi numele meu pe card ? Si ce trebuie sa fac daca casierita imi cere un act de identitate ?
  • -14 (58 voturi)    
   inca o intrebare (Duminică, 14 iunie 2020, 8:16)

   stanescu [utilizator] i-a raspuns lui gavrone

   Stie dna Vanessa ca la orice plata cu cardul vanzatorul are dreptul sa ceara un act de identitate ?
   • -6 (24 voturi)    
    dupa citi de multi (Duminică, 14 iunie 2020, 15:21)

    iodixit [utilizator] i-a raspuns lui stanescu

    ti-au dat minus si tie si celui de mai sus, deduc ca e plina romania de prosti.
  • -3 (9 voturi)    
   S-a intors lumea (Duminică, 14 iunie 2020, 22:31)

   paonipao [utilizator] i-a raspuns lui gavrone

   Cu fundu’n sus...!

   Toti albii o sa ajungem intr-o buna zi sa fim considerati rasisti...de catre cei ce nu au pielea alba!

   Daca Vanessa prezenta actul de identitate nu ar fi existat nici o problema...in schimb discutiile ulterioare au creat o problema!

   Este o procedura standard de a prezenta actul de identitate...daca vanzatorului i se pare ceva in neregula!

   In Germania exista practic (din nefericire)o cutuma...cum ca daca nu ai pielea alba nu poti fi german!

   Oricum omenirea trece printr-o perioada in care frustrarile si tensiunile acumulate pot duce la mai mult decat violente si distrugeri in orase!
   Nu stiu cine va avea de castigat...cu siguranta oamenii manipulati nu!
 • -11 (109 voturi)    
  Cu alte cuvinte (Sâmbătă, 13 iunie 2020, 22:36)

  graveyard_shift [utilizator]

  casiera si-a facut datoria in a cere un act de identitate cu acelasi nume ca si credit cardul si semnatura pe credit card, iar respectabila doamna si-a ridicat fustele in cap, de fata cu copilul.
  Eu zic ca e timpul sa daramam niste statui prin Belin, sa ardem o biblioteca si sa inffintam ziua nationala Vanessa H.
 • -17 (95 voturi)    
  Un milion jumate intr-un an ! (Sâmbătă, 13 iunie 2020, 22:56)

  Victor Micea [utilizator]

  Nu era mai simplu daca imigrantii nu erau bagati cu forta intr-o societate in care nu se simt bine si unde nu se potrivesc ?
  • +30 (48 voturi)    
   Ai citit textul? Vanessa e nascuta in Berlin (Duminică, 14 iunie 2020, 7:58)

   Ioan.Toma [utilizator] i-a raspuns lui Victor Micea

   „Vanessa H. s-a născut la Berlin, a crescut pe Kurfürstendamm, a lucrat și ea în magazine și poartă un nume tipic german”, precizează Tagesspiegel.

   Deci care imigranti?
   • -14 (38 voturi)    
    Părinții ei probabil ca au fost imigranți (Duminică, 14 iunie 2020, 11:16)

    CezarN [utilizator] i-a raspuns lui Ioan.Toma

    ..
   • -14 (38 voturi)    
    aia negri (Duminică, 14 iunie 2020, 11:21)

    srpc [utilizator] i-a raspuns lui Ioan.Toma

    din cate stiu, nemtii sunt cauzazieni, nu africani
 • -20 (42 voturi)    
  Noaptea minții ce se întâmplă la friți! (Sâmbătă, 13 iunie 2020, 23:40)

  Tayen [utilizator]

  CUM ADICĂ INVERSAREA PROBEI??????
  • -17 (31 voturi)    
   simplu (Duminică, 14 iunie 2020, 11:23)

   srpc [utilizator] i-a raspuns lui Tayen

   intr-o tara luminata, indivizii suspecti pe baza de antecedente trebuie sa dovedeasca anumite chestiuni care altora, fara bube-n cap, nu li se cer
  • -18 (30 voturi)    
   asta am remarcat si eu (Duminică, 14 iunie 2020, 11:51)

   tudormed70 [utilizator] i-a raspuns lui Tayen

   daca se ajunge pana acolo inseamna ca s-au tampit total...
 • -8 (98 voturi)    
  Este o mica diferenta (Sâmbătă, 13 iunie 2020, 23:55)

  CezarN [utilizator]

  Negrii din SUA au fost aduși cu forța acolo.
  Cei din Germania au venit de buna voie, fiind deci de acord sa se acomodeze la societatea germana cu bunele și cu relele ei. Departe de mine a susține rasismul, eu însumi am fost confruntat cu manifestări xenofobe în Europa, însa trebuie sa nu confundam xenofobia cu rasismul și, în plus, sa fim conștienți ca rasismul, în măsura în care exista, nu trece cu o pastila: o iei și, gata, ești iubitor de alte rase. Iar agresivitatea rasei discriminate la adresa majorității nu este soluția.
  Am un bun prieten care a lucrat în Nigeria și, din spusele lui, sa te ferească Dumnezeu de rasismul negrilor. Deci rasismul nu este o boala doar a omului alb, cum foarte greșit este prezentat, ci și negrii, atunci când sunt majoritari, se îmbolnăvesc de ea. Deci și în Africa ar fi nevoie de multi militanți antirasiști. Poate ii ajuta Europa și le înapoiază câteva [zeci de] mii.
  • -8 (46 voturi)    
   Si totusi (Duminică, 14 iunie 2020, 8:02)

   Anges [utilizator] i-a raspuns lui CezarN

   ...partea halucinanta e alta: inteleg din articol ca in Berlin daca esti acuzat de rasism tu cel acuzat trebuie sa-ti dovedesti nevinovatia.
   Adica daca un nebun vine si spune ca l-am omorat pe Tudor Vladimirescu eu trebuie sa-mi iau un avocat, sa trec prin birocratia si formularistica politiei, sa aduc certificate, sa aduc martori, sa dau explicatii prin diverse birouri si sa ma judec eventual pe banii, timpul si nervii mei.
   Daca esti acuzat esti automat si vinovat pana se dovedeste contrariul. Pai nici macar comunistii n-au avut tupeul sa faca asta formal in justitie.
   • -3 (9 voturi)    
    Mda (Luni, 15 iunie 2020, 0:30)

    ids [utilizator] i-a raspuns lui Anges

    E un principiu de baza in drept, dar pe care se pare ca cei care ti-au dat minus nu-l stiu.
 • -21 (33 voturi)    
  Hm (Duminică, 14 iunie 2020, 0:08)

  Godzillagrrr [utilizator]

  S-a schimbat ceva Germania.
 • -15 (71 voturi)    
  rasism? (Duminică, 14 iunie 2020, 0:11)

  biniamin [utilizator]

  s-a nascut o alta vedeta !
 • -15 (69 voturi)    
  Scandalagii profesionisti (Duminică, 14 iunie 2020, 0:42)

  JustinHS [utilizator]

  si manipulari jurnalistice tendentioase. Nu stiu daca asta e o scandalagioaica profesionista, dar pot sa vad ca asta e o manipulare jurnalistica tendentioasa. Ca intotdeauna.
 • -13 (87 voturi)    
  Sa fim seriosi, (Duminică, 14 iunie 2020, 0:47)

  taro [utilizator]

  prea incearca presa sa gaseasca povesti rasiste peste tot.

  Mi-au cerut si mie "ausweis" cand am platit cu cardul si nu mi-am pierdut vremea sa ma intreb de ce.
 • -19 (69 voturi)    
  da... (Duminică, 14 iunie 2020, 1:05)

  Motanul_incaltat [utilizator]

  Ma indoiesc ca femeia a inventat o asemenea poveste, dar dupa 2 ani traiti acolo cred ca pot sa spun cu mana pe inima ca este un caz izolat.
  • +24 (86 voturi)    
   Atunci povesteste-ne (Duminică, 14 iunie 2020, 4:50)

   fLoreign [utilizator] i-a raspuns lui Motanul_incaltat

   ce s-a intamplat cand ti-ai purtat pielea neagra.

   Vei zice, esti nebun, sunt alb si nu-mi pot schimba culoarea. Pai exact asta este problema. Nu te poti pune in pielea altuia de alta culoare.

   Inchipuie-ti ca o astfel de persoana are o experienta zilnica cu astfel de microagresiuni.
   • -11 (73 voturi)    
    Germania (Duminică, 14 iunie 2020, 5:42)

    GorillaKilla [utilizator] i-a raspuns lui fLoreign

    Sunt saten cu ochi albastri, am un copil blond-cenusiu cu ochi albastri de mana si locuiesc in Germania. Vorbesc germana fluent dar cu un accent est-european si la o cumparatura de vreo 16 Euro, in Baden-Wurttemberg, intr-un orasel din zona metropolitana a Stuttgartului, la un magazin dintr-un lant de drogherii mi s-a cerut un act de identitate cand am vrut sa platesc cu cardul de salar. Am facut vreun smiorc acuzand xenofobia? Nu, am aratat buletinul (romanesc, ca inca nu sunt cetatean german) pe care il port la mine de la 14 ani. Problem solved in 2 secunde (sunt mai impiedicat si a durat pana l-am scos din portofel). Trebuia sa chem politia?
    • -18 (40 voturi)    
     Da dar, .. (Duminică, 14 iunie 2020, 9:15)

     Alius [utilizator] i-a raspuns lui GorillaKilla

     .vezi tu, daca aveai pielea neagra, era mai frumos, mai artistic, mai dramatic.. fLoreign era mult mai afectat, mai compatimitor, mai atent.. Ca un rasist adevarat! Asa, alb, ete fleosc, xenofobie? Si ce daca.. Nu avem statui de daramat pentru asta.
    • +18 (42 voturi)    
     imi pare rau sa te anunt (Duminică, 14 iunie 2020, 12:05)

     KayT [utilizator] i-a raspuns lui GorillaKilla

     ca ai fost victima unui abuz. In Germania NIMENI in afara autoritatilor statului nu are voie sa iti ceara buletinul.

     De altfel, in mod normal nici nu esti obligat sa ai buletinul la tine cand parasesti casa (exceptie facand perioada in care am avut interdictie de parasit domiciliul din pricina coronavirusului, cand a devenit temporar obligatoriu sa porti buletinul la tine).

     Sunt in Germania de 15 ani si nu mi s-a cerut niciodata sa arat vreun buletin la casa, desi platesc exclusiv cu cardul.
     • -8 (28 voturi)    
      Nu e un abuz. (Duminică, 14 iunie 2020, 14:54)

      GorillaKilla [utilizator] i-a raspuns lui KayT

      In caz de suspiciune au dreptul sa iti ceara. De recula ajunge cardul, dar... Ia vezi aici: https://www.gesetze-bayern.de/Content/Document/BayVV_6322_J_625-108?AspxAutoDetectCookieSupport=1
     • -7 (31 voturi)    
      Si te rog nu mai dezinforma (Duminică, 14 iunie 2020, 14:59)

      GorillaKilla [utilizator] i-a raspuns lui KayT

      In Germania e obligatoriu cand ai peste 16 ani sa ai un act de identitate la tine:
      https://anwaltauskunft.de/magazin/gesellschaft/staat-behoerden/personalausweis-ausweispflicht-in-deutschland
      • +10 (12 voturi)    
       Misto (Duminică, 14 iunie 2020, 19:33)

       KayT [utilizator] i-a raspuns lui GorillaKilla

       Îmi dai un link care confirma exact ce spuneam eu. Thanks, I guess?
     • -2 (6 voturi)    
      Comentariu sters de utilizator (Duminică, 14 iunie 2020, 22:40)

      [anonim] i-a raspuns lui KayT

   • -18 (38 voturi)    
    Va zice doar .. (Duminică, 14 iunie 2020, 9:11)

    Alius [utilizator] i-a raspuns lui fLoreign

    .... esti nebun. Faptul ca esti intrebat daca, intamplator, cunosti limba din tara in care te afli, fiindca nu arati ca majoritatea, nu mi se pare un rasism, ci bun-simt. Ia gandeste-te ca esti in Japonia, sau China, si vine un politist la tine si incepe sa discute cu tine in japoneza sau chineza.. Vei spune: "esti nebum sunt alb, nu realizezi ca nu vorbesc limba???? Intreaba-ma in engleza!!!"

    Si romanii plecati in Europa sunt discriminati de foarte multe ori. Asta e viata. E o chestie de mentalitate, nu se schimba mentalitatea oamenilor ca ai facut niste demonstratii si ai aruncat statui in rauri. Si in tara la fel: se duce moldoveanau in Ardeal (si invers), nu este privit cu ochi buni. Xenofobii si discriminari sunt in tara cat cuprinde, dar va dati viteji si ne-rasisti pe forumuri.
   • -13 (39 voturi)    
    Si, ce vrei? Nu se poate schimba Universul (Duminică, 14 iunie 2020, 11:01)

    CezarN [utilizator] i-a raspuns lui fLoreign

    Mergi în Africa și vei simți și tu la fel. Apropos, civilizația africană o așteaptă cu bratele deschise pe doamna în cauza. Si cu 1001 de alte dezavantaje comparativ cu "necivilizația" germană.
    Mergi în Asia și vei simți și tu la fel.
    Rasismul este imanent speciei umane. Desigur, nu trebuie lăsat să se lăfăie în spațiul public, însă nici nu poți să-l reduci la zero.
    Si comuniștii au încercat să construiască o societate perfectă negând complet natura umană și asta i-a costat totul. Acuma, niște neica nimeni cu creierele spălate încearcă sa facă la fel. Sper sa aibă aceeași soartă chiar înainte de a ajunge la putere.

    Nu se poate sa primești, la insistentele sale repetate, un străin în țara ta și apoi, de a doua zi, să trebuiască să schimbi toate legile și tradițiile țări tale pentru că s-a întâmplat ca străinul respectiv sa fie musulman, negru și homosexual în același timp. E complet absurd.
   • -1 (13 voturi)    
    microagresiuni - imi place termenul (Duminică, 14 iunie 2020, 21:09)

    AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui fLoreign

    Dupa ce le rezolvam pe astea vor mai ramane, nano-agresiunile si pico-agresiunile.
    Intre timp, liber la incendiat masini, jefuit magazine si daramat statui.
 • -18 (66 voturi)    
  Doamne, ce tragedie infioratoare... (Duminică, 14 iunie 2020, 1:17)

  Sparafucile [utilizator]

  Si iata cum datorita Sfintului Floyd rasismul ajuns problema numarul unu a omenirii. De fapt ce ar vrea unii? Sa nu mai existe rasism. Pai nu se poate. Fiindca o antipatie NATIVA intre rase va exista de-a pururi. Pur si simplu vor exista intotdeauna albi pe care negrii ii enerveaza si negri care le-ar umfla falcile albilor. Cit timp si unii si altii se stapinesc rasismul nu se manifesta. Dar asta nu inseamna ca nu exista. Te stapinesti azi, te stapinesti maine dar intr-o zi tot explodezi si-ti dai arama pe fata.

  Cred ca omenirea ar trebui sa renunte la ipocrizie si sa admita ca anumite forme MINORE de rasism sunt tolerabile. Ele sunt expresia incapacitatii umane de a mai tine ascunse antipatii organice, de provenienta inexplicabila dar irepresibile.
 • -17 (71 voturi)    
  Lol (Duminică, 14 iunie 2020, 2:15)

  mitg [utilizator]

  "Berlin, aparent jignită de casiera unui magazin și de un polițist"

  Perversa e lumea si rea, numai tanța vanesa stie cel mai bine.
 • -18 (72 voturi)    
  Realism (Duminică, 14 iunie 2020, 2:46)

  Setalcott [utilizator]

  O societate multirasiala nu se poate construi pe premisa perfectiunii. Daca orice greseala interumana intre persoane de rase diferite este pusa pe seama rasismului, pacea nu va exista niciodata, iar asta e programul politic al stangii.
 • -17 (77 voturi)    
  Cineva manipuleaza (Duminică, 14 iunie 2020, 2:54)

  Vlad-I [utilizator]

  Se vede ca in spatele acestor proteste " spontane" cineva investeste multa benzina. Locuiesc in Spania de 24 de ani si este normal ca sa ai 2-3 intamplari xenofobe in acest timp, asta nu inseamna ca celelalte 20 000 de contante zilnice bune nu trebuie sa lr sumam la studiu.
  • -16 (42 voturi)    
   ... (Duminică, 14 iunie 2020, 8:42)

   cartograful [utilizator] i-a raspuns lui Vlad-I

   Eu personal, am avut parte de cel mai nasol comportament "xenofob" in dragul nostru Bucuresti unde accentul moldovenesc (nu foarte puternic dar existent) imi aducea o gramada de "moldoveanu' ala de la 4" prin blocul unde locuiam, precum si exprimari pline de "condescendenta" din partea colegilor de la facultate.
   • -16 (32 voturi)    
    degeaba (Duminică, 14 iunie 2020, 11:27)

    srpc [utilizator] i-a raspuns lui cartograful

    nu ai pielea inchisa la culoare, deci nu se pune :))
   • -2 (14 voturi)    
    Mămăligar (Duminică, 14 iunie 2020, 18:48)

    BehehePapu [anonim] i-a raspuns lui cartograful

    Am un amic țigan (spălat, educat) și de câte ori ne întâlnim mă face mămăligar și nu mă supăr.
   • -3 (3 voturi)    
    Minti cu nerusinare (Luni, 15 iunie 2020, 0:26)

    Anarb [utilizator] i-a raspuns lui cartograful

    In Buc sint mai multi moldoveni ca la Iasi si nimeni nu da 2 bani pe accent, ci pe ce stii sa faci cand te pune la treaba. Si asta e asa de pe vremea lu’ Ceasca!
    La cate accente auzi in Buc ar fi ai culmea...
 • -3 (25 voturi)    
  „Umanitatea mea nu trebuie pusă la îndoială” (Duminică, 14 iunie 2020, 15:32)

  iodixit [utilizator]

  asa este si respect treaba asta, dar
  stie vanessa cam citi germani albi sint acuzati de frauda bancara?
  stie vanessa ca mai multi sint africani?
  sint in nigeria si acum vreo 3-4 luni, autoritatile americane au saltat vreo 200+ cetateni nigerieni din sua pentru fraude bancare de sute de milioane de dolari.
  casiera era, cred, deja fripta de citeva ori si isi invatase lectia.
  faptul ca vanessa cumpara sub 15 euro, asta nu inseamna ca-i de buna credinta. faptul ca are un nume german, asta nu inseamna ca e de buna credinta,
  vanesaa poate fi de buna credinta, nu contest, dar n-as generaliza. majoritatea vin in europa la furat, inselat, beneficiat de asistenta sociala la care n-au contribuit.
 • -3 (19 voturi)    
  De ce ar cere o casiera buletinul? (Duminică, 14 iunie 2020, 17:51)

  Mihai Panet [anonim]

  Ca sa faca misto de client? E o politica a magazinelor sa faca misto de clientii lor?

  Daca nu a nimerit intr-un fel de KKK german, probabil ca motivul era altul, mult mai pragmatic. Poate au vrut pur si simplu sa inlature o banuiala.
 • -3 (21 voturi)    
  PROCENTE (Duminică, 14 iunie 2020, 18:44)

  BehehePapu [anonim]

  D-na Vanessa, fiți sinceră și poate ne spuneți și nouă câți negrii dintr-o sută sunt în pușcărie și câți albi ?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by