Confruntări au izbucnit sâmbătă după-amiază în centrul Londrei între poliție și contra-manifestanți, printre care și simpatizanți ai extremei drepte, care veniseră să "apere" monumentele de actele de vandalism din partea militanților anti-rasism, scrie AFP.

Protest in Trafalgar Square, LondraFoto: Rob Pinney/LNP / Shutterstock Editorial / Profimedia

Mii de manifestanți, printre care și militanți de extrema dreapta, nu au ținut cont de interdicția privind manifestările în perioada pandemiei de coronavirus și s-au adunat în apropiere de Parlament, unde statuia fostului premier Winston Churchill a fost degradată în timpul protestelor împotriva rasismului de week-end-ul trecut.

Împotriva forțelor de ordine au fost aruncate cutii și sticle de apă, în timp ce unii dintre manifestanți au scandat "Anglia".

Ministrul de Interne, Priti Patel, a denunțat "o violență total inacceptabilă" și a cerut persoanelor prezente să revină acasă, pentru a stopa propagarea noului coronavirus și pentru "a salva vieți".

"Este clar că grupări de extremă dreapta provoacă violențe și excese în centrul Londrei", a acuzat și primarul laburist al Londrei Sadiq Khan.

Mișcarea Black Lives Matter a anulat un protest prevăzut sâmbătă după-amiază în centrul capitalei, dar mia multe sute de militanți anti-rasism s-au adunat la Hyde Park înainte de a se îndrepta spre centrul metropolei. Poliția britanică le-a cerut să se disperseze la ora 16,00 GMT pentru a evita riscul de confruntări cu cealaltă tabără.

Asociația împotriva rasismului "Hope Not hate" a avertizat că mai multe grupări de suporteri de fotbal intenționează să participe, precum și membri ai unor mișcări de extremă dreapta precum Britain First.