Un australian a fost condamnat la moarte în China, au anunțat autoritățile, o decizie care poate escalada și mai mult tensiunile dintre cele două țări, transmite Reuters.

Drapel ChinaFoto: Wikipedia

Departamentul australian pentru afaceri externe a anunțat că îi oferă asistență consulară bărbatului, fără a-i dezvălui numele. Ziarele australiene și chineze scriu, însă, că este vorba de Cam Gillespie, arestat acum 7 ani pentru trafic de droguri în sudul Chinei.

Acesta a fost arestat în 2013 cu peste 7,5 kilograme de metamfetamină în bagajul cu care voia să se urce într-un zbor internațional ce pleca din Aeroportul Baiyun din Guangzhou.

Tensiunile diplomatice dintre Beijing și Canberra s-au înrăutățit de când Australia a cerut o anchetă internațională în privința sursei și răspândirii noului coronavirus, apărut în orașul chinez Wuhan.

În ultimele săptămâni, China a interzis importurile de carne de vită din Australia și a pus taxe pe orzul australian. De asemenea, a cerut turiștilor chinezi să evite Australia.

Anul trecut, China a condamnat la moarte doi canadieni pentru infracțiuni privind drogurile, sentința venind după ce Meng Wanzhou, director Huawei, a fost arestată în Canada.

Atunci, China a spus că ”nu este îngrijorată câtuși de puțin” de poziția comunității internaționale în privința verdictului.

Condamnările la moarte pentru trafic de droguri nu sunt neobișnuite în China, fiind puse în aplicare de obicei cu un pluton de execuție.