Iranul a anunţat în faţa agenţiei ONU pentru aviaţie civilă că i-a propus Franţei să decripteze cutiile negre ale Boeingului ucrainean doborât în ianuarie deasupra Teheranului, a făcut cunoscut vineri o sursă apropiată dosarului, scrie AFP.

momentul in care avionul a fost lovit de rachetaFoto: Captura New York Times

Reprezentantul iranian la Organizaţia Aviaţiei Civile Internaţionale (OACI) a afirmat miercuri în faţa acestei instanţe cu sediul la Montréal, în Canada, că ţara sa a făcut o solicitare în acest sens Biroului pentru Anchete si Analize francez (BEA), potrivit sursei.

Întrebat vineri de agenţia France Presse, BEA a răspuns că "nu a fost solicitat" de autorităţile iraniene, dar este "pregătit să studieze toate cererile pe care le va primi".

Forţele armate iraniene au recunoscut la 11 ianuarie că au doborât "din greşeală" cu trei zile înainte un avion Boeing care asigura zborul PS752 al companiei Ukraine International Airlines între Teheran şi Kiev la scurt timp după decolare.

Tragedia s-a soldat cu moartea celor 176 de persoane aflate la bordul avionului, în majoritate iranieni şi canadieni, mulţi cu dublă cetăţenie, potrivit Agerpres.