Versurile "Donaulied", cântec foarte popular şi interpretat mai ales în oraşele de pe malul acestui fluviu, a suscitat o amplă polemică în sudul Germaniei, după ce o studentă din Passau a lansat o petiţie pentru a cere să fie interzis, relatează vineri EFE, potrivit Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

Campania cu numele "Donaulied: Sexismus im Bierzelt", lansată la începutul lunii iunie, a strâns peste 31.000 de semnături până acum, iar sub sloganul "Violul nu este o tradiţie" se intenţionează iniţierea unei dezbateri oficiale asupra sexismului prezent la celebrările populare din sudul Germaniei.

Iniţiatoarea petiţiei, studenta Corinna Schltz, în vârstă de 22 de ani, denunţă acest cântec ca "normalizând şi incitând" la fantezii sexuale care folosesc violenţa asupra femeilor şi, prin urmare, cere să fie interzis la astfel de sărbători populare, fapt ce i-a atras numeroase critici şi chiar mesaje de ameninţare cu violul sau cu moartea.

Versurile originale ale acestui cântec datând din secolul al XIX-lea, foarte popular la festivităţile cu public masiv şi cântat de multe ori în cor de participanţi, vorbesc despre agresarea sexuală a unei fete care doarme pe malul Dunării.

Relatarea la persoana întâi, povestitorul fiind cel care comite faptele, o prezintă pe fată dormind pe malul Dunării. Ea este batjocorită şi rămâne însărcinată, iar atunci autorul îi spune că îi va da un galben şi un sfat: să scape de copil.

Totuşi, versurile originale au fost modificate de-a lungul anilor într-o versiune popularizată de cântăreţul Mickie Krause, în care fata se trezeşte, iar relaţiile sunt consensuale. Precizarea a fost făcută într-un comunicat dat publicităţii de deţinătorii de drepturi asupra acestui cântec, care au admis totuşi că, la unele sărbători populare, sunt cântate uneori "versurile mai deocheate".

O contrapetiţie, sub sloganul "Să salvăm cântecul Dunării", a fost lansată de un grup de bărbaţi care îl include şi pe solistul unui grup folcloric ce cântă la petrecerile populare şi care a strâns deocamdată 1.000 de semnături. Semnatarii petiţiei argumentează că cei care cântă sunt mai atenţi la melodie şi la ritm decât la versuri.

Potrivit organizaţiilor feministe, episoadele de hărţuire sexuală sunt frecvente în vestitele ''Bierzelt'', corturile în care se serveşte bere şi în care au loc sărbătorile populare din sudul Germaniei, printre şi celebra ''Oktoberfest'' din Munchen.