Polițiști nemulțumiți din întreaga Franță și-au aruncat cătușele la pământ susținând că se simt „insultați” de afirmațiile potrivit cărora ar tolera brutalitatea și rasismul, relatează BBC.

Protest politisti FrantaFoto: Nicolas Tucat / AFP / Profimedia Images

Polițiștii au protestat și vineri conducându-și mașinile din dotare cu alarma pornită pe bulevardul Champs-Élysées din Paris.

Aceștia au respins orice paralelă cu ofițerii implicați în uciderea lui George Floyd de către poliția din Minneapolis care a declanșat un val de proteste antirasism în întreaga lume.

Polițiștii francezi sunt de asemenea furioși pe decizia guvernului de a interzice imobilizarea suspecților prin „strânsoare”, o măsură anunțată luni de către ministrul de Interne Cristophe Castaner, după ce francezii au ieșit în stradă să protesteze, pretinzând că poliția afișează rasism față de minoritățile etnice.

Proteste cu aruncarea cătușelor au avut loc joi în Paris, Lille, Rennes, Bordeaux, Toulouse și alte orașe și au continuat vineri dimineața, mai mulți ofițeri repetând gestul în apropierea aeroportului Orly din apropierea Parisului.

Xavier Leveau, șeful sindicatului polițiștilor, a insistat că imobilizarea prin strânsoare folosită de polițiștii francezi nu se aseamănă deloc cu cea folosită de ofițerii din Statele Unite care au provocat moartea lui George Floyd.

„Nu o să ținem la pământ [suspectul] timp de opt minute, o să îl ținem doar până îl încătușăm...nu avem o altă tehnică substituibilă”, a declarat acesta, subliniind că „imobilizarea capului este foarte importantă în timpul încătușării”.

„Suntem furioși de anunțurile făcute prin care suspectăm poliția de toate și nimic, în timp ce în țara noastră poliția chiar reflectă imaginea populației. Oamenii cred că polițiștii sunt rasiști dar în Franța avem ofițeri din toate grupurile etnice și lucrăm toți bine împreună”, a continuat Leveau.

Un polițist citat de Le Parisien vineri a declarat că „acest guvern nu are coloană vertebrală - ai nevoie doar de 20.000 de capete înfierbântate în stradă și guvernul abandonează poliția”.