Rețeaua de navigație chineză Beidou va fi completă luna aceasta când ultimul satelit va fi lansat pe orbită, oferind Beijingului independență față de sistemul american de GPS și ascuțind competiția într-un sector dominat de multă vreme de Statele Unite, scrie Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Ideea de a dezvolta Beidou (Carul Mare) a apărut în anii ’90, armata chineză vrând să-și reducă dependența de Sistemul de Poziționare Globală (GPS) al Forțelor Aeriene ale SUA.

Când primii sateliți Beidou au fost lansați în anul 2000, acoperirea era limitată la China. Pe măsură ce utilizarea de dispozitive mobile se extindea, China a încercat, în 2003, să se alăture proiectului de navigație prin satelit Galileo al Uniunii Europene, dar apoi s-a retras pentru a se concentra pe Beidou.

A doua generație de sateliți Beidou a devenit operațională în 2012, acoperind zona Asia-Pacific. China a început să amplaseze pe orbită a treia generație în 2015.

Al 35-lea și ultimul satelit Beidou-3 va fi lansat luna aceasta – ziua încă nu a fost precizată – ceea ce înseamnă că Beidou va avea mai mulți sateliți în sistemul său decât cei 31 ai GPS și mai mulți decât Galileo (UE) și GLONASS (Rusia).

Beidou, în care s-a investit aproximativ 10 miliarde de dolari, va securiza comunicațiile militare chineze, evitând risul unei perturbări a GPS în cazul extrem al unui conflict.

De asemenea ghidarea și precizia armelor chineze este îmbunătățită. Când va fi complet, serviciile de localizare ale Beidou vor avea o precizie de 10 cm în Asia-Pacific, comparativ cu 30 cm în cazul GPS.