Trecând printr-o grevă istorică, închiderea din cauza epidemiei de coronavirus, apoi pentru contractele de muncă, Opera de la Paris se află într-un moment de cotitură, prezentând reforme care se anunță ca fiind foarte delicate, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

După ce a sărbătorit cea de-a 350-a aniversare în 2019, cel mai mare teatru de operă din Europa și unul dintre cele mai prestigioase din lume se pregătește pentru o nouă eră, după anunțul plecării timpurii a directorului ei, Stéphane Lissner, care va fi înlocuit de Alexander Neef din ianuarie 2021.

"Din ianuarie 2021, am ales să mă dau deoparte, astfel încât să nu mai rămână un singur șef la bord", a spus Lissner într-un interviu.

Lissner, care a pus Parisul pe harta lirică din lume invitând vedete de operă și cei mai mari regizori, a invocat o datorie de peste 40 de milioane de euro, estimînd că Opera din Paris este „în genunchi”.

"Este un apel pentru ajutor statului", a spus el în emisiunea "C à vous", joi seara, în Franța.

2020 este un „annus horribilis” pentru Opera, cu închiderea sălilor în decembrie și ianuarie, din cauza unei greve istorice a personalului împotriva reformei pensiilor guvernamentale.

Abia redeschisă, a început pandemia Covid-19 ceea ce a dus la închiderea Operei.

Garnier, bijuterie arhitectonică din Paris, va rămâne un palat fantomă până pe 31 decembrie, în timp ce Opera Bastille se va redeschide abia pe 24 noiembrie.

Din 5 decembrie, aproape o sută de spectacole de operă și balet au fost anulate și același lucru se va întâmpla pentru prima parte a sezonului 2020-2021.

Anulările vor aprofunda și mai mult datoria casei, apreciază Lissner.

O urgență economică care „va necesita luarea de decizii drastice și imediate, care vor avea un impact social semnificativ”. Așa sună o declarație a Ministerului Culturii care pare să anunțe schimbări majore la orizont.