Consiliul francez pentru credința musulmană (CFCM) a cerut joi musulmanilor francezi să „amâne proiectul de pelerinaj” la Mecca până anul viitor, din cauza riscurilor legate de coronavirus, potrivit AFP.

Gara din MeccaFoto: dar.com

Pandemia coronavirusului global a pus sub semnul îndoielii pelerinajul în acest an, iar autoritățile saudite nu au anunțat încă dacă ”hajj-ul”, programat în acest an între ultima săptămână a lunii iulie și prima săptămână a lunii august, va fi continuat.

„Având în vedere termenele prea scurte care ne separă de începutul pelerinajului și absența informațiilor oficiale de la autoritățile saudite, precum și condițiile necunoscute ale deschiderii frontierelor internaționale (date, carantină etc.), CFCM recomandăm cu tărie musulmanilor din Franța să-și amâne proiectul de pelerinaj pentru anul următor ", a scris președintele său, Mohammed Moussaoui, într-un comunicat de presă.

Hajj, unul dintre cei cinci piloni ai islamului, este un pelerinaj pe care fiecare musulman trebuie să-l întreprindă cel puțin o dată în viață, dacă are ocazia.

Moussaoui „cheamă solemn operatorii (agenții de turism specializate etc., nota editorului) a hajj-ului, a cărui responsabilitate morală și legală este imensă, să renunțe anul acesta la organizarea„ acestui pelerinaj ”pentru a salva viața” clienților lor, care au adesea vârste înaintate și, prin urmare, sunt mai vulnerabili la Covid-19 ".