Tensiunea creşte din nou la Idlib, ultimul bastion al opoziţiei din Siria. Rusia, care a pierdut poziţii în Libia, împreună cu grupările fidele regimului şi cu grupările teroriste din Iran au transmis semnalul unor noi confruntări. Armistiţiul încheiat la 6 martie a fost încălcat ieri prin bombardamentele lansate de Rusia, potrivit presei turce citate de Rador.

Asalt al armatei siriene si al aviatiei ruse asupra rebelilor din Idlib (foto arhiva)Foto: Captura YouTube

Avioanele de luptă ale Rusiei au lansat atacuri asupra unor sate din sudul autostrăzii M4 din regiunea Cebel Zaviye şi Manara din zona de şes al-Ghab. Iar teroriştii regimului şi cei iranieni au atacat terestru 11 sate. În atacuri şi-au pirerdut viaţa 4 civili, iar alţi 12 au fost răniţi. În urma exploziilor, din regiunea Cebal Zaviye, numai într-o singură zi s-au refugiat la graniţa cu Turcia 6 mii de persoane.

Masează trupe

Dar mişcările de trupe din Siria nu se limitează numai la atât. Rusia, împreună cu regimul Assad şi grupările teroriste din Iran, masează trupe în jurul regiunii Cebel Zaviye-Saraqib. În Cebel Zaviye au fost masaţi sute de soldaţi ai regimului şi militari ruşi, iar pe frontul din Saraqib grupări subordonate Iranului.

MIG-uri împotriva vehiculelor aeriene fără pilot?

Regimul Assad, care în luna februarie a primit lovituri grele din partea Turciei, încearcă să-şi ia măsuri de precauţie împotriva vehiculelor aeriene fără pilot şi a sistemelor aeriene de apărare. Astfel că, cu 10 zile în urmă, a achiziţionat din Rusia avioane MIG 29 pentru a le folosi în lupte şi pentru apărarea aeriană. Iar forţele armate turce au trimis încărcături importante în zonă în ultimile zile. În numeroase zone au fost înfiinţate noi puncte de observaţie. De asemenea, au fost consolidate sistemele de apărare aeriană.

Şi grupările de opoziţie înarmate din Idlib şi din împrejurimi şi-au consolidat poziţiile împotriva unor posibile atacuri din partea Rusiei, regimului şi Iranului. Gruparea Hayat Tahrir al-Sham (HTŞ), precum şi altele au avertizat că în curând ar putea izbucni confruntări în zonele pe care le controlează, în special în Cebel Zaviye.