Parlamentul Bulgariei a aprobat, miercuri, planul Guvernului de a reduce taxa pe valoarea adăugată pentru produsele alimentare furnizate de restaurante și serviciile de catering la 9% de la 20%, din iulie, pentru a ajuta industria lovită puternic de criza coronavirusului, anunță Reuters.

Statiunea Albena, BulgariaFoto: AGERPRES

Reducerea se va aplica până în 2021, ca o măsură temporară menită să ajute sectorul să se redreseze. Reducerea nu va fi aplicată pentru băuturile alcoolice cumpărate în restaurante și cele furnizate de catering, la care de TVA rămâne 20%, citează Mediafax.

Planul a fost susținut de premierul Boyko Borissov luna trecută, în ciuda opoziției ministrului finanțelor. De asemenea, a fost criticați de către economiști care spun că multe alte industrii vor solicita reduceri de impozite.

Economia Bulgariei este estimată să scadă cu 3% în 2020, conform prognozelor oficiale, în timp ce Comisia Europeană se așteaptă la o contracție de 7,2%.

TVA, stabilită la 20% pentru toate bunurile și serviciile, cu excepția hotelurilor, este principala sursă de venit a țării, care menține impozitul pe venit și impozitele la 10%.

De asemenea, deputații au votat reducerea TVA la cărți, unele alimente pentru copii, precum și la scutece, la 9%, din iulie până la sfârșitul anului viitor.

Bulgaria prelungește starea de urgență epidemică până la sfârșitul lui iunie

Bulgaria va prelungi starea de urgență epidemică decretată din cauza pandemiei de COVID-19 până la sfârșitul lunii iunie după o creștere a cazurilor raportate în special în sudul țării, a anunțat miercuri premierul Boiko Borisov, potrivit Reuters.

Bulgaria a relaxat majoritatea restricțiilor implementate la jumătatea lunii martie, permițând redeschiderea restaurantelor și a mall-urilor și ridicând restricțiile de călătorie între orașe.

Autoritățile de la Sofia au ridicat de asemenea interdicțiile de la graniță pentru cetățenii Uniunii Europene deși granițele au rămas închise pentru țările din afara UE, cu excepția statelor vecine Serbia, Bosnia și Muntenegru.

Borisov a anunțat că guvernul nu intenționează să introducă noi restricții momentan dar a făcut un apel la populație să respecte distanțarea socială și să poarte măști de protecție.

Autoritățile au declarat starea de urgență epidemică în 13 mai, înlocuind starea de urgență declarată anterior, pentru a permite ministerului Sănătății să extindă restricțiile menite să combată pandemia de COVID-19.

Bulgaria este una din cele mai puțin afectate țări europene de noul coronavirus, înregistrând până acum doar 2.889 de infecții și 167 de decese.