Un ofițer american de la poliția din Tulsa a declarat luni că un rasism sistemic în rândul polițiștilor "pur și simplu nu există". Ofițerul, Travis Yates, a afirmat în plus că, dacă se au în vedere datele legate de infracționalitate, polițiștii ar trebui mai degrabă să împuște persoane de culoare mai frecvent, potrivit publicradiotulsa.org.

Travis YatesFoto: captura publicradiotulsa.org

"Aveți acest slogan, 'persoanele de culoare sunt împușcate de două ori mai des, de două ori și jumătate,' și toată lumea spune, 'O, da'" a afirmat Yates, care este alb.

"Dacă un anumit grup comite mai multe infracțiuni, mai multe infracțiuni violente, și forțele de ordine intră în contact mai des cu acest grup, acest număr va fi mai mare. Ce persoană cu mintea întreagă crede că folosirea armelor de către polițiști trebuie să fie în acord cu recensământul populației? E o nebunie”.

"Toate studiile spun că împușcăm afro-americani cu circa 24% mai puțin decât probabil ar trebui să o facem, pe baza infracțiunilor care sunt comise."

Yates și-a exprimat nemulțumirea față de protestele care au loc în American după moartea lui Floyd, în 25 mai, în timp ce era arestat de poliție.

"Ofițerul a fost arestat a doua zi. Sunt anchetați, au fost concediați. Ce faceți? Ce vreți să spuneți, 'dreptate?' (unul dintre sloganurile folosite frecvent la proteste). Dreptatea a fost făcută, la acest moment. Toate aceste se transformă în rasism sistemic, brutalitate sistemică a poliției", a comentat Yates.

"De asta protestăm, de asta ne revoltăm, din cauza abuzului sistemic al puterii și din cauza rasismului. Pur și simplu nu există".

Yates a mai afirmat că ziariștii și un grup pe care a refuzat să-l numească au interese financiar în difuzarea de minciuni legate de acțiunile poliției.

"Din cauza banilor, din cauza marketingului (...) îi fac pe americanii de rând să creadă că polițiștii pur și simplu vânează negri pe stradă și îi omoară," a spus el. "Așa ceva nu se întâmplă, dar toată lumea crede că se întâmplă."

Yates a mai fost obiectul unor controverse rasiste. În 2016, a afirmat că poliția american este "în stare de război" și a spus că activiștii Black Lives Matter nu ar trebui să aibă voie să viziteze Casa Albă.

În 2018, a sugerat, într-o scrisoare deschisă adresată primarului Tulsa, că orice acțiune disproporționată a poliției în cartierele locuite în majoritate de persoane de culoare este rezultatul "căminelor fără tați" iar acuzațiile de rasism la adresa poliției sunt "periculoase".

Căpitanul poliției din Tulsa Richard Meulenberg a precizat că Yates, care este comandant de divizie, are dreptul să comunice cu publicul în diverse forme, inclusiv la emisiuni radio.

"A vorbit pentru el? Sau a vorbit pentru departament? Felul în care interpretez eu ce a spus este că a vorbit pentru el," a adăugat Meulenberg.