Tomisaku Kawasaki, medicul pediatru care a descoperit un sindrom inflamatoriu rar care afectează copiii, a murit într-un spital din Tokyo miercuri la vârsta de 95 de ani, anunță The Japan Times.

HotNews.roFoto: Hotnews

Sindromul denumit după acesta a atras recent atenția după ce mai mulți copii din Europa și Statele Unite au dezvoltat simptome similare bolii, provocând îngrijorări cu privire la o posibilă legătură cu COVID-19.

Deși tratamentele pentru boala Kawasaki au fost în mare parte stabilite, cauza acesteia încă nu a fost determinată, neexistând dovezi concludente care să suporte teoriile care leagă sindromul de un virus sau o bacterie.

Kawasaki a început să lucreze ca pediatru la instituția predecesoare a Centrului Medical al Crucii Roșii din Tokyo în 1950, intrând în contact pentru prima oară cu o boală necunoscută care afectează copiii caracterizată prin febră ridicată, iritații ale pielii, înroșire a scleroticii ochiului și inflamarea limbii.

Acesta a observat apoi zeci de copii care au prezentat condiția în următorii ani, citând 50 de cazuri într-un articol publicat în 1967 un articol despre boală.

Sindromul Kawasaki afectează cel mai des copiii sub vârsta de 5 ani și poate limita circulația sângelui înspre inimă, provoca inflamații vasculare și infarct miocardic.

Tomisaku Kawasaki a primit premiul Academiei Japoneze pentru cercetările sale asupra bolii în 1991 și al Asociației Medicilor Pediatri din Japonia în 2006.

Citește și: