Cotcodăcitul zgomotos nu îi lasă pe rezidenți să doarmă. Cartierul rămâne „distrus” în urma lor. Mâncarea lăsată afară atrage „șobolani de dimensiunea unor pisici” într-o suburbie altfel pașnică și înverzită, relatează The Guardian.

Gaini salbaticeFoto: Joe Giddens / PA Images / Profimedia

Carantina introdusă în Noua Zeelandă pentru a combate pandemia de COVID-19 a reușit să țină sub control coronavirusul dar a avut o consecință neprevăzută: reapariția unei urgii - nu a lăcustelor sau a broaștelor, ci a găinilor sălbatice.

Rezidenții din Titirangi, o suburbie de mai puțin de 4.000 de locuitori din vestul Auckland-ului, au ieșit din carantină descoperind că un coșmar pe care îl credeau încheiat a reapărut.

Găinile sălbatice, pe care angajații consiliului local au încercat să le captureze și găsească un cămin după ce numărul lor a atins proporții îngrijorătoare în 2019, s-au înmulțit în perioada de carantină.

„A reaprins vechile neînțelegeri din comună”, spune Greg Presland, unul din cei însărcinați cu rezolvarea problemei.

Unii rezidenți din Titirangi afirmă că găinile aduc o notă pitorească și fermecătoare comunității. Alții spun că ele „sunt ceva parcă desprins dintr-un film de Stephen King”.

Presland, care relatează că „vreo 15” din păsări și-au stabilit „domiciliul” în apropierea casei sale, susține că problema a început în 2008 când un rezident a eliberat două găini domestice în sat și acestea „au luat-o pe arătură”.

Numărul lor a crescut în ultimii ani, ajungând până la 250 în 2019.

„O combinație între a nu putea dormi și a vedea cartierul distrus i-a făcut pe unii oameni să le urască”, afirmă Presland, adăugând că găinile sunt dăunătoare și pentru copacii kauri, o specie locală de conifer amenințată cu dispariția.

Dar paharul s-a umplut când suburbia a început să fie „terorizată” de o invazie a șobolanilor „de dimensiunea unor pisici”, atrași de mâncarea lăsată afară pentru păsări, potrivit lui Presland.

Rezidenții au reușit să se pună în final de acord: păsările trebuie să dispară.

Angajații consiliului local au întins plase în diferitele părți ale satului, reușind capturarea a 230 din păsări.

„A fost o tehnică extrem de dificilă fiindcă locuitorii voiau să scape de ele dar în același timp ca acestea să nu fie rănite”, afirmă Presland, precizând că un veterinar a asistat la operațiunile de capturare pentru a se asigura că găinile sunt tratate cu grijă.

„Apoi le-am trimis la o fermă să trăiască fericite până la adânci bătrânețe”, adaugă acesta.

După operațiunea de capturare, mai puțin de zece găini au rămas în libertate, opt din acestea fiind prinse înainte ca Noua Zeelandă să impună măsurile de carantină la sfârșitul lunii martie.

Însă două păsări mai viclene au reușit să evite capturarea iar când rezidenții din Titirangi au ieșit din locuințe după ridicarea carantinei păsările se întorseseră în forță.

„Un localnic foarte bun la inimă le hrănește și a continuat să o facă așa că numărul lor a început să crească vertiginos iar”, relatează Presland, adăugând că sunt suspectate cel puțin două cazuri de „abandon” în care cineva pur și simplu și-a luat găinile și le-a lăsat libere prin sat.

Eforturile de a prinde păsările se vor redubla deși unii localnici exasperați au sugerat că mai degrabă ar prefera ca acestea să fie trimise la o fabrică de procesat pui din zonă.