Guvernul francez intenţionează să pună capăt pe 10 iulie stării de urgenţă pe care a instituit-o la sfârşitul lunii martie pentru a combate epidemia COVID-19, serviciile şefului executivului de la Paris insistând, în anunţul făcut, asupra "evoluţiei pozitive, în acest stadiu, a situaţiei sanitare", transmite AFP, citată de Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Cu toate acestea, această ieşire din starea de urgenţă sanitară trebuie organizată riguros şi progresiv". Prin urmare, guvernul va prezenta miercuri Consiliului de miniştri un proiect de lege ce va permite, timp de patru luni, să reglementeze accesul la transporturile în comun, să limiteze sau să interzică anumite adunări publice şi să închidă anumite unităţi cu destinaţie publică.

"Aceste dispoziţii nu vor autoriza însă reîntoarcerea la o carantină strictă", asemănătoare celei introduse pe 17 martie pentru a stopa pandemia cu preţul unei opriri brutale a economiei, au declarat serviciile prim-ministrului Edouard Philippe.

Starea de urgenţă sanitară, în vigoare din 24 martie, a fost prelungită după două luni până pe 10 iulie. "Trebuie să rămână un regim excepţional", a subliniat sursa citată.

Dacă o înrăutăţire generală sau localizată a situaţiei ar justifica măsuri mai restrictive, guvernul ar urma să recurgă din nou la starea de urgenţă sanitară, care ar putea fi reintrodusă, pe tot sau doar pe o parte din teritoriul Franţei, printr-un decret al Consiliului de miniştri.

Bilanţul cazurilor grave de COVID-19 care necesită spitalizare la secţia de terapie intensivă a scăzut sub 1.000 (955 pacienţi), faţă de peste 7.000 la apogeul epidemiei, la începutul lunii aprilie. Franţa a raportat 87 de decese, dintre care 53 în spitale, ceea ce duce bilanţul total al deceselor la 29.296.