Secretarul de stat american Mike Pompeo a criticat marţi grupul bancar HSBC pentru sprijinul acordat controversatei legi privind securitatea naţională impusă de Beijing în Hong Kong, informează AFP, potrivit Agerpres.

Mike PompeoFoto: REX / Shutterstock Editorial / Profimedia

Gigantul bancar britanic, foarte prezent în Asia, a făcut publică susţinerea acordată acestei legi săptămâna trecută pe platforma WeChat, alături de o fotografie în care apare şeful filialei asiatice a HSBC, Peter Wong, în timp ce semnează o petiţie în acest sens.

El a mai declarat pentru agenţia oficială de ştiri Xinhua că speră că această lege va aduce "stabilitate şi prosperitate pe termen lung" în Hong Kong.

"Această manifestare de loialitate nu pare să fi adus prea mult respect HSBC din partea Beijingului, care continuă să utilizeze activităţile băncii în China ca pârghie politică împotriva Londrei", a declarat Mike Pompeo într-un comunicat, apreciind că acest episod are valoare de lecţie.

"Comportamentul agresiv al Beijingului arată de ce ţările ar trebui să evite orice dependenţă comercială de China şi să îşi protejeze infrastructura de influenţa" Partidului Comunist Chinez, a adăugat şeful diplomaţiei americane.

Mike Pompeo şi-a reiterat apelul global ca ţările să nu permită grupului chinez Huawei să construiască infrastructura de internet 5G, Washingtonul temându-se, printre altele, de riscurile utilizării acesteia pentru activităţi de spionaj.

Proiectul de lege privind securitatea în Hong Kong prevede pedepsirea activităţilor separatiste, "teroriste", subversive sau ingerinţele externe. Opozanţii acestei legi se tem că noua legislaţie va conduce la o represiune politică similară cu cea experimentată în China continentală.

AFP aminteşte că HSBC şi-a declarat public susţinerea pentru legea privind securitatea naţională după presiuni publice din partea unei personalităţi favorabile Beijingului din Hong Kong.