Ministrul grec de externe Nikos Dendias a semnat, la Atena, împreună cu omologul său italian Luigi di Maio, un acord istoric privind delimitarea zonelor maritime dintre Grecia şi Italia. Acordul a fost semnat pe baza UNCLOS (delimitarea zonelor maritime pe baza acordurilor bilaterale) şi este primul semnat de Grecia pentru delimitarea Zonei Economice Exclusive, scrie cotidianul grec To Vima, citat de Rador.

MediteranaFoto: Google Maps

Acordul confirmă dreptul insulelor de a avea zone maritime, precum şi linia de mijloc a acordului din 1977 cu privire la delimitarea platoului continental Grecia-Italia, ca linie de graniţă a Zonei Economice Exclusive Grecia-Italia. Prin acordul de astăzi, această linie va fi valabilă şi pentru apele de deasupra platoului continental.

Tot astăzi a mai fost semnată şi Declaraţia Comună Grecia-Italia cu privire la Resursele din Mediterana, prin care cele două state îşi exprimă ataşamentul faţă de o gestionare echilibrată şi durabilă a acestor resurse şi sunt de acord să desfăşoare consultări pentru evaluarea unor eventuale consecinţe asupra practicilor de pescuit ale celor două state.

A fost semnată de asemenea o Notificare Comună către Comisia Europeană prin care cele două state cer modificarea pe viitor a regulamentului referitor la politica comună de pescuit, astfel încât atunci când Grecia va decide extinderea apelor teritoriale la 12 mile marine, activitatea actuală de pescuit desfăşurată de pescarii italieni să fie menţinută în zona celor 6-12 mile marine care în prezent reprezintă ape internaţionale. De semnalat în mod special semnificaţia menţionării în Notificarea Comună a dreptului Greciei de a-şi extinde peste tot apele sale teritoriale.

Cum schimbă noul acord datele în Mediterana. Mesajul către Ankara

Acordul semnat cu Italia va „blinda” la nivel juridic Grecia faţă de acţiunile ilegale ale Turciei în estul Mediteranei, consideră analiştii din domeniul relaţiilor internaţionale, mai scrie ziarul grec To Vima, citat de Rador.

Astfel, Afentoulis Langidis, profesor de relaţii internaţionale la Universitatea Panteion din Atena, vorbeşte despre o schimbare a datelor în estul Mediteranei. Ca o primă evaluare a importanţei semnării acestui acord, Langidis subliniază că este vorba de prima Zonă Economică Exclusivă stabilită de Grecia cu o altă ţară, ceea ce duce la crearea unui precedent juridic. În corelaţie cu alte acţiuni viitoare ale Greciei, acest acord ar putea completa un „puzzle de blindare juridică a ţării” faţă de revendicările Turciei în estul Mediteranei.

Potrivit lui Langidis, acest acord este de aşteptat să genereze evoluţii imediate şi în raport cu celelalte ţări mediteraneene şi poate şi în raport cu Albania.

Întrebat dacă acest acord cu Italia cu privire la Zona Economică Exclusivă duce la extinderea apelor teritoriale greceşti la 12 mile şi în Marea Ionică, Langidis a spus că cele două chestiuni nu au o legătură directă, întrucât acordul cu Italia are legătură în principal cu „liniile de bază”, dar a adăugat că astfel de iniţiative sunt însoţite de regulă şi de alte demersuri care vizează extinderea apelor teritoriale.

Angelos Syrigos, deputat al partidului de guvernământ Noua Democraţie şi profesor de relaţii internaţionale, consideră că acordul cu Italia va avea un efect imediat în direcţia încheierii unui acord similar cu Albania. Însă pentru a zădărnici memorandumul turco-libian (care delimitează zonele maritime dintre cele două ţări cu ignorarea dreptului insulelor greceşti din Mediterana de a avea zone maritime - n.r.) este importantă delimitarea şi declararea Zonei Economice Exclusive Grecia- Egipt.

Citește și: Grecia și Italia semnează marți un acord maritim, după luni de tensiuni privind resursele din estul Mediteranei