Peste o mie de porumbei albi au murit de foame în ultimele săptămâni la marea Moschee Albastră din Mazar-i-Sharif, capitala de nord a Afganistanului, din cauza închiderii celebrului lăcaș de cult pentru a limita propagarea coronavirusului, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Păsările erau hrănite în majoritate de vizitatori (...), dar de la măsurile de carantină porțile moscheii sunt închise. Nimeni nu mai vine și păsările mor de foame", a explicat Ahmad Naweed, care are grijă de porumbei.

"În fiecare zi, mor circa 30 de porumbei. Îi îngropăm în moschee", a povestit Qayum Ansari, director pentru afaceri culturale al moscheii, care spune că "peste o mie" dintre păsări au murit "în aceste ultime săptămâni".

Mazar-i-Sharif este celebru pentru această veche moschee construită în secolul al XII-lea, și peste care zboară mii de porumbei albi. Clădirea, distrusă de Genghis Khan în secolul al XIII-lea și ulterior reconstruită, este una dintre rarele atracții turistice ale țării.

"Oamenii le consideră sfinte și le hrănesc. Sunt circa 10.000" de păsări, a adăugat Ansari.

Munir Farhad, purtător de cuvânt al guvernatorului provinciei Balkh, a confirmat această informație, adăugând că autoritățile locale sunt pregătite să cumpere hrană pentru păsări dacă responsabilii moscheii o cer.

Afganistanul a înregistrat oficial 21.459 de cazuri de Covid-19, dintre care 384 decese, cifre considerat mult subevaluate, în condițiile în care țara nu poate testa decât între 10 - 20% din persoanele suspectate că au fost infectate.

În condițiile în care țara începe să ducă lipsă de paturi de spital iar epidemia progresează rapid, autoritățile spun că se așteaptă la o "catastrofă".