Funeraliile lui George Floyd, americanul de culoare care a murit în timp ce era arestat de poliție, au loc marți la Houston, în Texas (sudul Statelor Unite), la 15 zile de la moartea sa brutală, care a declanșat un val masiv de proteste împotriva rasismului și a violenței poliției, atât în SUA cât și pe plan mondial.

Funeralii George FloydFoto: Captura video Facebook

Aproximativ 500 de persoane - inclusiv politicieni și celebrități, pe lângă rude și apropiați - au fost prezenți la ceremonia funerară privată desfășurată la biserica Fountain of Praise din Houston, orașul în care Floyd s-a născut și a trăit cea mai mare parte a vieţii sale.

„E momentul să îi celebrăm viața”, a afirmat pastorul Mia Wright în timpul ceremoniei din biserică, unde apropiații lui Floyd s-au adunat în jurul sicriului deschis.

La fel ca în cursul unui prim omagiu adus la Minneapolis, joia trecută, slujba religioasă a fost oficiată de reverendul Al Sharpton, personalitate marcantă a mişcării de apărare a drepturilor civile în SUA.

Și luni, mii de persoane, reunite în fața bisericii Fountain of Praise, i-au adus un ultim omagiu bărbatului de culoare a cărui moarte a declanșat un val de mânie și de manifestații cum Statele Unite nu au mai cunoscut din anii ’60, în timpul mișcării pentru drepturi civile.

La finalul ceremoniei, sicriul va fi apoi transportat la cimitirul Houston Memorial Gardens, unde George Floyd va fi înmormântat alături de mama sa, decedată în 2018.

George Floyd, un afro-american în vârstă de 46 de ani, a murit pe 25 mai, în timp ce era imobilizat de un agent de poliţie, la Minneapolis. Incidentul a declanşat proteste împotriva rasismului şi a brutalităţii forţelor de ordine în multe oraşe din Statele Unite şi din lume.