Uniunea Europeană acuză Rusia și China că au efectuat campanii de dezinformare în timpul pandemiei de coronavirus în încercarea de a "submina" democrațiile, potrivit unui document consultat marți de AFP.

Josep BorrellFoto: Ministry of the President. Government of Spain

"Anumite țări terțe, în special Rusia și China, s-au angajat în (...) campanii de dezinformare asupra Covid-19 în UE și la scară mondială, încercând să submineze dezbaterea democratică, să exacerbeze polarizarea societății și să-și îmbunătățească propria imagine", arată acest document.

Șeful diplomației europene Josep Borrell și vicepreședinta Comisiei însărcinată cu valorile democratice și transparența Vera Jourova urmează să prezinte miercuri o strategie pentru a lupta împotriva dezinformării online legată de pandemie.

"Va trebui să alocăm mai multe resurse luptei împotriva dezinformării", a afirmat marți Borrell. "Dacă vreți să faceți ceva, trebuie să alocați resurse", a spus el, la adresa statelor membre, angajate într-o negociere dificilă pentru bugetul european.

Josep Borrell a pledat de asemenea pentru o abordare mai puțin naivă a UE în relația cu Beijingul.

Spaniolul a discutat prin videoconferință cu șeful diplomației chineze Wang Yi pentru pregătirea unui summit UE-China.

Nicio dată nu a fost însă anunțată. Acest summit ar urma să reunească președinții instituțiilor europene și premierul chinez Li Keqiang, prin videoconferință, până la finalul lunii iunie, dacă liderii chinezi își vor exprima acordul, potrivit unei surse europene.

UE a adoptat în martie 2019 o strategie vizavi de China, considerată atât un partener cât și un rival.

"În urmă cu câteva săptămâni, într-o discuție cu presa franceză, am spus că Europa a fost prea naivă în relațiile sale cu China", a declarat Borrell.

"Cred că trebuie să construim relații realiste cu China, pentru a ne apăra valorile și interesele noastre", a adăugat el.

"UE are nevoie de China pentru a-și apăra prioritățile în forumurile internaționale, în special lupta împotriva încălzirii climatice. Dar, în același timp, trebuie să-și apere normele și regulile sale, pentru a evita ca Beijingul să le redeseneze în maniera sa", a explicat un diplomat european.

"UE este mult mai puțin naivă azi, dar are o problemă de pârghie față de China, deoarece Beijingul joacă pentru a diviza statele membre cu investițiile sale", a subliniat el.

Relația s-a complicat în urma amprentei în creștere a Chinei asupra Hong Kong și a campaniilor de dezinformare derulate de Beijing de la apariția Covid-19 în China.

Amenințarea virusului este motivul oficial invocat pentru amânarea summitului între liderii celor 27 și președintele Xi Jinping, prevăzut în septembrie la Leipzig, în Germania.

Josep Borrell a asigurat că a reafirmat preocupările europenilor legate de situația din Hong Kong. Premierul chinez a oferit asigurări, dar nu a făcut nicio concesie și a reafirmat la rândul lui că noua lege privind securitatea națională în Hong Kong a fost necesară.