Un dermatolog american de origine iraniană din Florida a ajuns în Iran ca parte a unei înțelegeri pentru eliberarea unui veteran al Marinei Statelor Unite, relatează The National Interest.

Veteranul american Michael White - stangaFoto: AFP / AFP / Profimedia

Matteo Taerri, născut Majid Taheri, a fugit în Statele Unite în 1986 pentru a scăpa de persecuția politică din Iran, a declarat avocatul său în fața unei instanțe federale. Ulterior acesta a studiat medicina și a profesat la clinici din Florida și Georgia timp de mai mulți ani.

Însă dermatologul a devenit apoi implicat în ceea ce agentul federal Ariel Leinwand a descris ca fiind o „conspirație foarte amplă” de a încălca sancțiunile impuse de Statele Unite asupra Iranului, potrivit stenogramelor instanței.

Taerri a atras atenția autorităților americane la sfârșitul lui 2015 după ce a comandat mostre de bacterii E-coli pentru biroul său din Atlanta. Acesta le-a declarat agenților federali că intenționa să trimită mostrele în Iran pentru un proiect de dezvoltare a unui vaccin împotriva herpesului.

Escala în România

Agenții l-au informat în timpul întâlnirii iar apoi printr-un email trimis în luna aprilie că nu va putea exporta echipament științific sau mostre în Iran fără o licență din partea Trezoreriei Statelor Unite datorită sancțiunilor economice impuse de Washington asupra Iranului.

Taerri a zburat apoi în România în luna august cu un filtru modular Prostak, folosit în laboratoarele de cercetare biologică, în servietă. Autoritățile române au confiscat filtrul iar doctorul și-a continuat zborul înspre Iran.

La întoarcerea în Statele Unite medicul a fost arestat fiind acuzat de implicarea alături de un cercetător iranian într-un plan care viza exportul de echipamente pentru cercetare medicală în Iran.

Oficialii americani „au stat pe filtru” aproape doi ani înainte de a-l pune sub acuzare pe doctor în 24 octombrie 2018.

Agentul federal care a investigat cazul a afirmat că filtrul este reglementat fiindcă ar putea fi folosit pentru dezvoltarea de arme chimice sau biologice iar procurorul care a instrumentat procesul a declarat că este irelevant dacă „dr. Taerri a avut intenții inocente pentru aceste obiecte” datorită modului în care sancțiunile americane sunt structurate.

Medicul a pledat vinovat iar în luna martie din 2020, încă așteptându-și sentința, a fost eliberat pe cauțiune după ce pandemia de COVID-19 a ajuns în Statele Unite.

Covorul roșu la Teheran

Între timp autoritățile de la Teheran eliberau la rândul lor deținuți din penitenciare pentru a preveni răspândirea coronavirusului în închisorile din Iran.

Unul dintre ei a fost Michael White, un veteran din Marina Statelor Unite, condamnat pentru postarea unei „imagini private” și insultarea liderilor iranieni în 2018.

Oficialii iranieni au cerut exonerarea lui Taerri la schimb cu eliberarea definitivă a lui White. Doctorul a fost condamnat la timpul deja petrecut în închisoare și i s-a permis să viziteze Iranul.

Ministrul de externe iranian Jayad Zarif a salutat sosirea sa făcând referire la „ostaticii iranieni” într-un tweet iar dermatologul american a avut parte de o recepție cu covorul roșu la Teheran.

Președintele american a mulțumit Iranului pentru rolul avut în schimb.

„Mulțumiri Iranului, arată că o înțelegere e posibilă!”, a scris Donald Trump într-un tweet propriu.