Doi cosmonauți ruși aflați la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS) au înfruntat marți un campion mondial de șah care se află pe Terra, în cadrul unei partide difuzate în direct și încheiate cu o remiză, scrie AFP.

Serghei KariakinFoto: Captura YouTube

Echipați cu o tabletă electronică, Anatoli Ivanishin și Ivan Vagner au jucat împreună împotriva marelui maestru internațional Serghei Kariakin, care se afla în Muzeul Spațiului din Moscova.

Partida, transmisă și comentată pe canalul Youtube al agenției spațiale rusești Roskosmos, s-a terminat după circa 15 minute printr-o remiză.

"Este o mare onoare să nu pierzi", a reacționat Anatoli Ivanishin, alături de Ivan Vagner.

Campionul Serghei Kariakin a recunoscut "o partidă foarte incisivă și de bun nivel" în ciuda faptului că a fost foarte scurtă, deoarece cosmonauții nu pot rămâne în direct mult timp.

"Aparent, aveți o perspectivă singulară din spațiu", a glumit Serghei Kariakin.

Evenimentul a fost organizat pentru a celebra 50 de ani de la primul meci de șah, în 9 iunie 1970, între cosmonauți sovietici în misiune și colegii lor de pe Terra.

Rușii Anatoli Ivanishin și Ivan Vagner, și americanul Chris Cassidy au ajuns pe ISS în 9 aprilie, după ce au plecat de pe cosmodromul rus Baïkonur, în Kazahstan.

Lor li s-au alăturat în 31 mai americanii Bob Behnken și Doug Hurley după primul zbor privat cu echipaj uman realizat de grupul SpaceX.

Partida începe la minutul 30