Coreea de Nord intenționează să întrerupă marți canalele sale de comunicație, în special cele militare, cu „inamicul” sud-coreean, a anunțat agenția de stat nord-coreeană KCNA, după ce mai mulți activiști au amenințat că vor trimite manifeste anti-Phenian în țara comunistă, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Phenianul „va tăia complet legăturile dintre autoritățile din Nord și cele din Sud”, precum și alte canale de comunicare, în special cele între forțele armate ale celor două state sau cele între partidele politice aflate la putere la Seul sau la Phenian, a detaliat KCNA.

Această întrerupere (a comunicațiilor) este programată începând de marți de la ora locală 12.00 (06.00, ora României), a adăugat agenția oficială nord-coreeană.

Această ameninţare intervine într-un moment în care relaţiile dintre cele două ţări vecine se află în impas, în pofida a trei summituri, în 2018, între liderul nord-coreean Kim Jong Un şi preşedintele sud-coreean Moon Jae-in.

Coreea de Nord a avertizat săptămâna trecută că va închide biroul de legătură cu Coreea de Sud şi că va lua măsuri suplimentare pentru a face Seulul „să sufere”.

Kim Yo Jong, influenta soră a lui Kim Jong Un, a ameninţat la rândul său că acordul militar dintre cele două ţări va fi rupt dacă Seulul nu împiedică activiştii să trimită manifeste anti-Phenian peste frontieră.

Coreea de Nord a suspendat majoritatea contactelor cu Sudul după eşecul summitului dintre Kim Jong Un şi preşedintele american Donald Trump, în 2019, la Hanoi (Vietnam), care a lăsat în punct mort tratativele privind programul nuclear nord-coreean. Era cel de-al doilea summit între Kim și Trump.