Polițistul american Derek Chauvin, acuzat de moartea lui George Floyd, a compărut luni pentru prima dată în fața unui judecător, în cadrul unei audieri de procedură organizată prin videoconferință, relatează AFP.

Derek Chauvin, in arestFoto: MN Dept. of Corrections/ MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Fostul agent de poliție, în vârstă de 44 de ani, este în prezent arestat într-o închisoare de înaltă securitate. El a apărut, în haine de deținut de culoare portocalie, pe un ecran instalat într-o sală de audiere dintr-un tribunal din orașul Minneapolis, nordul Statelor Unite.

Derek Chauvin este inculpat pentru omor după ce, în urmă cu două săptămâni, a provocat decesul lui George Floyd, un afro-american în vârstă de 46 de ani, pe care l-a menținut placat la sol în timpul reținerii sale stând cu genunchiul pe gâtul său timp de aproape 9 minute.

Scena, care a fost filmată de o trecătoare și s-a viralizat rapid pe internet, a declanșat un val masiv de proteste împotriva rasismului și a brutalității poliției, atât în SUA cât și pe plan mondial.

UPDATE: Cauțiune de 1 milion de dolari pentru eliberarea din arest a lui Chauvin

Instanța a fixat la un milion de dolari cauțiunea pentru punerea în libertate, sub anumite condiții draconice, a polițistului Derek Chauvin, acuzat de moartea lui George Floyd, informează AFP.

După o scurtă audiere procedurală desfășurată prin videoconferință de la închisoarea unde este deținut Chauvin, judecătoarea Jeannice Reding a stabilit pentru 29 iunie data următoarei audieri, care va aborda fondul dosarului.