Un jurnalist turc a fost condamnat la peste un an închisoare pentru că a criticat agenția de presă a statului Anadolu în timpul unui scrutin din 2018 câștigat de Recep Tayyip Erdogan în circumstanțe controversate, relatează AFP.

TurciaFoto: Adem ALTAN / AFP / Profimedia

Un tribunal din Istanbul l-a condamnat pe Metin Uca la un an și două luni de închisoare pentru ”insultarea unui funcționar în exercitarea muncii sale”, referindu-se la șeful Anadolu care a depus plângere.

Cazul datează din 2018: cu patru zile înainte de dublul scrutin prezidențial și legislativ, un post de televiziune abonat la Anadolu a publicat din greșeală o infografie cu estimările rezultatelor transmisă de către agenție.

În noaptea alegerilor, 24 iunie 2018, rezultatele anunțate oficial sunt apropiate de cele arătate de infografie, o situație denunțată de către Uca, care a spus că este un semn al trucajului alegerilor.

”Protestez față de agenția Anadolu care, fondată de Ataturk, a devenit agenția de propagandă în mâinile oamenilor fără onoare”, a scris el pe Twitter.

După această reacție, șeful Anadolu, Senol Kazanci, a depus o plângere împotriva jurnalistului.

Într-un gest de apărare după condamnarea sa, Uca a distribuit vineri o fotografie a lui Kazanci purtând o șapcă pe care scria ”Erdogan”, cu comentariul: Iată șeful imparțial al Anadolu”.

Anadolu, fondată în 1920 și care se vrea imparțială, urmărește de fapt o linie pro-guvernamentală. Agenția a fost intens criticată anul trecut pentru modul în care a acoperit alegerile municipale din Istanbul și Ankara, orașe care au fost câștigate de opoziție.