Forțele guvernamentale au anunțat vineri că au preluat controlul asupra ansamblului vestului Libiei, o înfrângere usturătoare pentru trupele rivale conduse de mareșalul Khalifa Haftar și care au fost alungate din ultimul lor fief din regiune, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Eroicele noastre forțe și-au extins controlul asupra întregului oraș Tarhouna după ce au aneantizat milițiile teroriste ale lui Haftar", la 80 km sud de capitala Tripoli, a anunțat purtătorul de cuvânt al forțelor Guvernului de Uniune Națională (GNA), recunoscut de ONU, Mohamad Gnounou.

Pierderea Tarhouna marchează un punct de cotitură în acest conflict care opune cele două tabare din momentul în care mareșalul Haftar a lansat, în aprilie 2019, o ofensivă pentru cucerirea Tripoli.

Conflictul a fost marcat în ultimele luni de o implicare în creștere a puterilor externe. Susținerea militară a aliatului turc a permis GNA să înregistreze o serie de succese. Mareșalul Haftar, care domină estul țării, este sprijinit de Egipt, de Emiratele Arabe Unite și de Rusia.

De miercuri, GNA a anunțat succesiv cucerirea aeroportului internațional din Tripoli, nefuncțional din 2014, controlul total al frontierelor administrative în zona Tripoli și cucerirea Tarhouna.

Purtătorul de cuvânt al lui Haftar, Ahmad al-Mesmari, a invocat joi o "reamplasare" a trupelor în afara Tripoli.

Acesta a vorbit despre "o inițiativă umanitară destinată stopării vărsării de sânge libian".

Miercuri, ONU a anunțat reluarea, la Geneva, a negocierilor - suspendate de peste trei luni - comitetului militar, care este format din cinci membri pro-GNA și cinci pro-Haftar.

Din aprilie 2019, sute de persoane, printre care numeroși civili, au fost uciși, în timp ce 200.000 au luat calea exilului.

După ultima înfrângere, comandanții pro-Haftar au fugit spre aeroportul Bani Walid, oraș controlat de triburile locale, la 170 km sud-est de Tripoli, potrivit surselor pro-GNA.

Mareșalul Haftar a mizat pe o victorie rapidă, dar rezultatul din teren a fost diferit.

Sprijinite de grupările armate din vestul libian, în principal cele din Misrata, GNA controlează acum întregul vest al țării.

Mareșalul Haftar controlează estul și o parte a sudului.

Rusia s-a declarat "profund preocupată de dezvoltările" din Libia.

Wolfram Lacher, cercetător la Institutul german pentru afaceri internaționale și de securitate (SWP), a afirmat că înfrângerile suferite de mareșalul Haftar "arată în ce grad ajutorul extern a devenit decisiv pentru cele două părți".