Agenți federali puternic înarmați care nu poartă insigne sau marcaje de identificare au fost înregistrați patrulând pe străzile din Washington D.C. în această săptămână, ca parte a efortului președintelui Donald Trump da a pune capăt protestelor din capitala americană, relatează Business Insider.

HotNews.roFoto: Hotnews

Administrația Trump a desfășurat o varietate de forțe militare și agenți ai structurilor federale. Membrii Serviciului secret, ofițerii Departamentului de poliție din Washington și militarii sunt ușor de identificat însă acestora li s-au alăturat agenți federali, dintre care mulți nu poartă informații de identificare, potrivit Business Insider.

Îmbrăcați în uniforme simple și purtând căști, agenții înarmați au refuzat să se identifice când au fost întrebați de către reporteri ce ramură a guvernului federal reprezintă.

Un oficial a declarat că aceștia sunt din partea Departamentului de Justiție. Departamentul supervizează agenții ca FBI-ul dar nu are forțe de ordine proprii sub comandă directă.

Unii observatori au remarcat că detaliile de pe uniformele agenților indică apartenența la Biroul Federal al Penitenciarelor (BOP) iar acesta a confirmat pentru media că agenții fac parte dintr-o unitate de gestionare a crizelor (precum cea însărcinată cu suprimarea revoltelor din închisori).

Potrivit comunicatului BOP, agenții „nu purtau uniforme specifice întrucât fac parte dintr-o misiune mai amplă”.

Thaddeus Hoffmeister, un profesor de drept la Universitatea din Dayton, Ohio, a declarat pentru The Hill că spre deosebire de militari, agenții federali ai forțelor de ordine nu sunt întotdeauna obligați să poarte uniforme identificabile.

Experții în ordine și siguranță publică au declarat pentru The Washington Post că este extrem de neobișnuit ca ofițerii să opereze „incognito” și că oamenii nu au niciun mod de a-și da seama dacă sunt oficiali în mod real, ceea ce ar putea crea confuzii și haos în timpul protestelor.

William Bratton, un fost șef al Poliției din New York, a declarat că evoluția evenimentelor este „extrem de îngrijorătoare”.

„Dacă acei ofițeri sunt implicați în orice tip de comportament inadecvat în timp ce reprezintă guvernul federal, cum îi vei identifica?”, a declarat fostul șef al poliției, întrebându-se „care este nevoia pentru anonimitate în controlul demonstrațiilor?”.