Trianon, 100 de ani

Washington Post: Cum a transformat Viktor Orban un secol de istorie ungară într-o armă secretă

de V.M.     HotNews.ro
Joi, 4 iunie 2020, 23:16 Actualitate | Internaţional


Ungurii comemoreaza 100 de ani de la Trianon
Foto: ATTILA KISBENEDEK / AFP / Profimedia
Cei nefamiliarizați ar putea fi surprinși să audă că ungurii jelesc pierderea unui imperiu - iar premierul ungar Viktor Orban e primul printre ei. El a inaugurat joi un Memorial al Unității Naționale, care include denumirile a 12.000 de localități istorice „rupte de patria lor” în urma semnării Tratatului de la Trianon, care a pus capăt în mod formal Imperiului Austro-Ungar și Regatului Ungariei în urmă cu 100 de ani. Ceremonia de comemorare nu este decât cel mai nou episod din îndelungata manipulare a istoriei de către Orban de dragul propriilor sale interese politice și al menținerii sale la putere, scrie joi cotidianul american The Washington Post, citat de Rador.

După primul război mondial, Aliații victorioși au impus penalități drastice Puterilor Centrale. Dacă istoricii se concentrează în principal pe severitatea termenilor impuși Germaniei prin Tratatul de la Versailles, se poate argumenta că Regatul Ungariei, ca parte a „monarhiei dualiste” austro-ungare, a suferit chiar și mai rău. Prin Tratatul de la Trianon, formalizat la 4 iunie 1920, Ungaria și-a pierdut 72% din teritoriul antebelic și 64% din populație.

Pierderea imperiului rămâne palpabilă și astăzi. Vizitați biroul unui funcționar public ungar și uneori veți vedea pe perete o hartă înrămată a Ungariei pre-Trianon, poate chiar incluzând și mici flacoane cu sol din „pământurile pierdute” aflate astăzi în Slovacia, Ucraina, România sau Serbia. Orban s-a dovedit a fi remarcabil de abil în ce privește mobilizarea acestei nostalgii naționaliste.

În ultimii ani guvernul Orban a retrogradat comemorarea publică a ungurilor care personifică lupta pentru valori democratice, în vreme ce a promovat activ memoriale pentru conducători ungari aliați cu Hitler și Mussolini în cel de-al Doilea Război Mondial. Cel mai cunoscut e faptul că Orban l-a proslăvit pe regentul Miklos Horthy, dictatorul fascist și antisemit al Ungariei din anii '30, tocmai pentru că sub conducerea lui Horthy o parte a Tratatului de la Trianon a fost răsturnată prin anexarea în 1940 a Transilvaniei, o provincie centrală pentru spiritualitatea Ungariei. (Transilvania a fost înapoiată României, unde își petrecuse mai toată perioada interbelică, pe 6 martie 1945, în urma colapsului regimului Horthy în 1944).

De când a revenit la putere în 2010, după o rundă petrecută în opoziție, Orban a obținut adoptarea unei legi care le permite cetățenilor străini cu strămoși maghiari și „cunoaștere” a limbii maghiare să primească pașapoarte ungare. Din cele câteva milioane de indivizi eligibili, aproximativ 700.000 primiseră cetățenie până în 2015. În 2013 Orban i-a îndemnat pe maghiarii din întreaga Europă „să se unească” pentru a face din Ungaria „o națiune puternică”. În 2014, în discursul său anual de vară din România (care mai este și astăzi căminul a aproximativ 1,5 milioane de unguri), Orban a admis că își datora succesul electoral covârșitor dobândit în același an dreptului de vot conferit maghiarilor din afara granițelor. E vorba de același discurs în care și-a proclamat aspirația de a transforma Ungaria într-un „stat iliberal”.

Pe parcursul ultimului deceniu Ungaria a cumpărat publicații și instituții de presă cu scopul ca ele să deservească exclusiv comunitățile etnice ale Ungariei [sic! autoarea a vrut să se refere mai probabil la comunitățile ungurești din statele vecine Ungariei - n.trad.]. Guvernul ungar finanțează în mod generos cluburi sportive, școli și biserici din comunitățile ungurești apropiate de granițele sale. Drept urmare, unele comunități ungurești efectiv s-au decuplat de țările în care trăiesc, bazându-se în mare măsură pe instituții de presă și culturale importate din Ungaria. Politicile lui Orban în această privință aduc aminte de tacticile Rusiei cu privire la a sa „străinătate apropiată”.

E limpede că Orban nu poate reconstitui Ungaria pre-Trianon prin re-anexarea unor părți din România, Slovacia sau vestul Ucrainei. Cu toate acestea, eforturile lui de a lega mai strâns Ungaria de „pământurile pierdute” de ea au destabilizat regiunea și au complicat obiectivele politicii externe americane. Concentrarea unică a Budapestei pe populația maghiară din Ucraina a împiedicat în ultimii doi ani orice reuniune la nivel înalt NATO-Ucraina.

Tensiunile dintre România și Ungaria, ambele membri NATO, sunt deosebit de acute în acest moment. Cu cât Budapesta promovează mai mult activități și simboluri etnice lipsite de tact în Transilvania, cu atât mai mult se simt autoritățile române obligate să afirme naționalismul, amplificând sentimentul anti-maghiar și creând un cerc vicios care nu face altceva decât să consolideze etno-naționalismul și politica bazată pe revendicări în regiune.

Orban exploatează Trianonul din oportunism. După cum a observat el, comunitățile maghiare din afara granițelor ungare îi asigură voturile de care are nevoie pentru a se menține la putere - un factor ce are potențialul de a deveni chiar mai important pe măsură ce partidul său pierde controlul marilor municipalități ungare. Însă acțiunile sale cinice de a profita de pe urma resentimentelor istorice ale compatrioților săi amenință acum să inflameze fix acel naționalism distructiv care a dus la Primul Război Mondial - și în consecință la pierderea privilegiilor imperiale ale Ungariei. Mă întreb dacă premierul Ungariei pricepe cu adevărat această ironie a sorții.


Articol de Heather A. Conley - vicepreședinte senior pentru Europa, Eurasia și [Regiunea] Arctică la Center for Strategic and International Studies (CSIS) din Washington și fost subsecretar adjunct în Departamentul de Stat al SUA (2001-2005).


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

16781 vizualizari

 • -45 (53 voturi)    
  autoarea nu are idee despre ce vorbeste (Joi, 4 iunie 2020, 23:29)

  eucomentez [utilizator]

  E total paralela cu subiectul.
  • +14 (18 voturi)    
   ... (Vineri, 5 iunie 2020, 8:12)

   VaseaV [utilizator] i-a raspuns lui eucomentez

   si poti sa ne spui tu ceva ? ce te face in masura sa afirmi asta ?
   • +3 (7 voturi)    
    Calitatea comentariilor (Vineri, 5 iunie 2020, 14:34)

    niciolae [utilizator] i-a raspuns lui VaseaV

    @VaseaV
    "eucomentez" comentează întotdeauna ca să se afle în treabă. Probabil e plătit la numărul de intervenții, nu contează cum.
  • +16 (18 voturi)    
   Noroc... (Vineri, 5 iunie 2020, 8:14)

   grongobar [utilizator] i-a raspuns lui eucomentez

   ...cu matale.
  • -1 (1 vot)    
   ingrijorator (Sâmbătă, 6 iunie 2020, 14:39)

   sile1 [utilizator] i-a raspuns lui eucomentez

   Pe langa alte categorii de troli ne-am trezit acum ca avem si troli unguri.

   Si ca orice trol care se respecta si trolul ungur este atotstiutor si "suficient " in gandire.
   Numai bun pentru a face parte din categoria <idiotilor utili> in care ii incadra un mare comunist rus pe astia care nu gandesc dar sunt din "principiu" <pentru > o idee sau actiune despre care nu stiu sau nu inteleg nimic din ce se ascunde in spatele acestora sau,chiar mai grav,se fac ca nu inteleg!
 • +43 (53 voturi)    
  stiti cum e Ungaria? (Joi, 4 iunie 2020, 23:31)

  Ismail Paine de circ [utilizator]

  ... ca hotu' ala care plange ca i s-a luat tot ce a furat la viata lui.
  • +11 (15 voturi)    
   Nu i s-a luat tot. Teritoriul natural al romanilor (Vineri, 5 iunie 2020, 9:40)

   cartofil [utilizator] i-a raspuns lui Ismail Paine de circ

   este pana la Tisa. Dar dupa Trianon romanii de acolo au disparut aproape cu totul, datorita politicii de maghiarizare fortate. Sa nu uitam ca imperiul austro-ungar care a durat vreo 50 de ani, au existat legi explicite de maghiarizare fortata a populatiei din teritoriile ocupate de unguri. Schimbare de nume, invatamant obligatoriu in maghiara, daramarea bisericilor ortodoxe, angajarea in functii de stat numai daca te declarai maghiar. Legea s-a aplicat cu salbaticie, caci nu prea mai erau maghiari in zone intinse. Probabil jumatate din cei care se dau acum mari maghiari sunt romani maghiarizati. Si inca jumatete din cei ramasi sunt romi. Stiu sate intregi de magiari care merg la biserica ortodoxa. Ce cultura credeti ca au avut stramosii lor ??? Romana, bineteles.
   • +12 (14 voturi)    
    maghiarizare (Vineri, 5 iunie 2020, 10:40)

    Ilidia [utilizator] i-a raspuns lui cartofil

    La Biblioteca Judeteana din Timisoara exista prin anii '70 un "manual" ptr. maghiarizarea numelor. Am gasit la tara, intr-un sat din Banat, unde nu era picior de maghiar, un abecedar al bunicii care incepea cu "patria noastra maghiara..."
    • -2 (2 voturi)    
     Ilidia, minciunea are picioruse scurte (Sâmbătă, 6 iunie 2020, 1:25)

     Cactus Jack [utilizator] i-a raspuns lui Ilidia

     ..eu sunt timisorean de origine. In anii 7o prenumle maghiarilor si nemtilor au fost fortat si obligatoriu romanizate si astfel trecute in certificatul de nastere si in buletin. Janos a devenit Ion, György, Gheorhe etc. Postacule cine te plateste ca sa minti, cei de la Noua Dreapta? Multi nationalisti extermisti s-au adunat aici, interesant ca ei nu sunt cenzurati, eu sunt!
 • -45 (51 voturi)    
  Orban bate toba cat e cald! (Vineri, 5 iunie 2020, 0:03)

  Cactus Jack [utilizator]

  Din pacate nu nationalismul lui Orban este periculos, ci extremismul romanesc. De 100 ani ungurimea din afara granitelor patriei mama, au avut mult de suferit.
  In Romania sunt cetateni de rangul doi, impinsi la marginea societatii. Tinutul Secuiesc in saracie, este normal ca isi doresc autonomia. Cu asa articole, cu certitudine nu veti castiga simpatia ungurimii, doar cea a nationalistilor romani ca Funar, PRM sau Noua Dreapta,
  • +23 (29 voturi)    
   Cu asa comentarii, cu certitudine (Vineri, 5 iunie 2020, 2:09)

   alibaba_zeul_meu [utilizator] i-a raspuns lui Cactus Jack

   castigati simpatia lui Kelemen.
  • +15 (17 voturi)    
   De ce-o fi Tinutul Secuiesc in saracie ??? (Vineri, 5 iunie 2020, 9:48)

   cartofil [utilizator] i-a raspuns lui Cactus Jack

   E vorba de doua judete din care ungurii s-au straduit sa alunge tot ce-i romanesc. Nu prea au reusit dar avand majoritatea, nu lasa nici o intreprindere sa vina sa investeasca acolo. De ce ???? Daca e nevoie de mana de lucru, atunci vin si muncitori din alte parti si le strica compozitia etnica. Ati vazut exemplul de la Ditrau. Am discutat cu manageri de fabricute din secuime. Au ordin si sunt atent supravegheti de UDMR sa nu angajeze decat muncitori unguri. Daca nu se conformeaza, incep sicanele, usor de facut caci ei controleaza tot aparatul de stat din zona. De aia nu vine nimeni sa investeasca, nu sunt lasati. Si se mai plang ungurii ca o duc prost. Este rezultatul politicii fara perspectiva a UDMR-ului, ghidonat de Budapesta de un dictator rudimentar cu o politica fascista. Votati UDMR, votati saracia si politica de grota intr-o tara europeana !!!!
   • -2 (2 voturi)    
    povesti vanatoresti si pescaresti.. (Sâmbătă, 6 iunie 2020, 1:39)

    Cactus Jack [utilizator] i-a raspuns lui cartofil

    ...baaaa cartofIorule ai o o imaginatie tare bogata, pe romaneste minti de ingheata apele. Eu am fost in secuieme in lung si in lat. Am vorbit atat cu oamenii simpli, cat si cu managerii din zona. Cunosc bine problema lor si ce se petrece acolo. Minciunele de tip Vadim sunt evtl bune pt indivizi nationalisti incuiati , dupa cele scrise presupun ca n-ai fost iniciodata in Harcov. Nu e bine sa faci tensiune interetnica, nu ajuta la nimic. Iar de gogoasele tale ieftine, rad si curcile de tine.
 • -17 (27 voturi)    
  Cine zice ala e (Vineri, 5 iunie 2020, 0:34)

  Setalcott [utilizator]

  Proiectul 1619 nu este decât cel mai nou episod din îndelungata manipulare a istoriei de către presa liberala de dragul propriilor sale interese politice și al menținerii sale la putere.
  Jeff Bezos a cumpărat Washington Post ca să deservească exclusiv comunitățile etnice ale SUA [cele minoritare - negrii, hispanicii]. Drept urmare, minoritatile efectiv s-au decuplat de tara în care trăiesc, bazându-se în mare măsură pe instituții de presă și culturale ostile instituiilor SUA.
  Cu cât Washington Post, la fel ca toata presa liberala, promovează mai mult activități și simboluri etnice lipsite de tact în SUA, cu atât mai mult se simt majoritarii obligati să afirme naționalismul, amplificând sentimentul anti-imigratie și creând un cerc vicios care nu face altceva decât să consolideze etno-naționalismul și politica bazată pe revendicări rasiale.

  https://twitter.com/GarbyJooman2020/status/1267608448633466881/photo/1
 • -20 (28 voturi)    
  Ce e cu propaganda asta antiungureasca? (Vineri, 5 iunie 2020, 0:38)

  galeo [utilizator]

  Dupa ce ni s-a servit placa cum ca trebuie sa fim toleranti cu ungurii
  • +17 (21 voturi)    
   si cine nu-i tolereaza? (Vineri, 5 iunie 2020, 5:53)

   Ismail Paine de circ [utilizator] i-a raspuns lui galeo

   le-am dat in cap, sau ce? am facut ca ei cu srilankezii aia?
 • +22 (24 voturi)    
  Desigur (Vineri, 5 iunie 2020, 5:11)

  radu222 [utilizator]

  Desigur Ungaria plange dupa teritoriile pe care le-a furat de la vecini si acum nu le mai are. Maghiarii din Transilvania sunt manipulati sa nu invete romaneste contrar intereselor lor si sa promoveze tot felul de actiuni care ar putea destabiliza regiunea. Culmea este ca au un sprijin consistent tocmai in PSD. Vezi mai jos.
  https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/autonomia-tinutului-secuiesc-adoptata-tacit-de-camera-deputatilor-ce-prevede-proiectul-1299077
  Traseul legii
  23.12.2019-prezentare în Biroul Permanent al Camerei Deputatilor
  15.01.2020-aviz negativ de la Consiliul Economic si Social
  07.02.2020-aviz negativ de la Consiliul Legislativ
  10.02.2020-prezentare in Biroul Pemanent al Camerei
  26.02.2020-aviz pozitiv de la Comisia pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale
  04.03.2020-aviz negativ de la Comisia pentru administratie publica si amenajarea teritoriului
  09.03.2020- inscrisa pe ordine de zi a Camerei Deputatilor
  16.04.2020-Punct de vedere al Guvernului-aviz negativ
  23.04.2020-adoptata de Camera Deputatilor (stenograma-prezentare dl. Ciolacu-Propunerea legislativă privind Statutul de autonomie al Ţinutului Secuiesc; Pl-x 670/2019; lege organică; primă Cameră sesizată.
  (Nu se dezbate pentru ca s-a depasit termenul de 25.03.2020)

  https://adevarul.ro/news/politica/exclusiv-Inca-lege-bomba-fost-adoptata-tacit-limba-maghiara-putea-deveni-limba-obligatorie-ardeal-comisia-juridica-dat-aviz-pozitiv-1_5eabfc2e5163ec4271518ed0/index.html
  Traseul legii
  Pe 13.11.2019-aviz negativ de la Consiliul Economic şi Social.
  Pe 16.12.2019-aviz pozitiv, ”cu observaşii şi propuneri”, de la Consiliul Legislativ.
  Pe 4.03.2020-aviz negativ de la Comisia de Muncă.
  Pe 30.03.2020-aviz pozitiv şi de la Comisia Juridică a Senatului, condusă de Şerban Nicolae şi dominată de PSD.
  Pe 8.04.2020 a fost adoptat tacit de Senat, unde PSD are singur majoritate.
 • +28 (30 voturi)    
  Păcăleala și vrăjeală marca Orby (Vineri, 5 iunie 2020, 7:11)

  Spiky [utilizator]

  Ungaria a dispărut ca stat după bătălia de la Mohacs. Imperiul austriac s-a extins asupra fostului stat ungar. Ungurii nu au suferit nici o asuprire din partea austriecilor; nu ceea ce au suferit românii de pe urma austriecilor sau a lor.
  Vine pașoptul. Revolutia ungară este înfrântă, dar nu și ungurii - imperiul austriac se tranformă în austro-ungar. Rezultatul? Mai multă asuprire pentru naționalitățile de pe teritoriul fostului regat ungar.
  Și vine 1918, cu destrămarea Austro-Ungariei. Punct final asupririi ungare.
  Văietatul lui Orby este vrăjeală de uz intern - și extern pentru comunitățile maghiare din exteriorul actualei Ungarii. Mană cerească pentru naționaliștii din țările vecine: iaca nea! ungurii vor înapoi teritoriile pierdute prin Tratatul de la Versailles, sau mă rog, Trianon (că non sună bine urechilor maghiare, vezi că ne-au dat cu non!).
  Păi pe vremea aia Ungaria nici nu a participat cu reprezentanți ai guvernului la tratativele care au precedat Tratatul. În primul rând că Ungaria și Austria erau succesoarele Austro-Ungariei care pierduse războiul; în al doilea rând, guvernul Ungariei, condus de Bela Kun, era un picuț, nu mult, bolșevic, și nu acceptase de nici un fel prevederile Tratatului, ca atare Armata Roșioară Ungară a atacat România și Cehoslovacia, încasând o binemeritată bătăiță.
  Orby dă și el din gură, ca tot politicianul.
 • +11 (15 voturi)    
  Regrete zadarnice. (Vineri, 5 iunie 2020, 8:50)

  Azra [utilizator]

  Washington Post, lamentandu-se acum despre nazbatiile lui Victor Orban, care încurcă lucrurile inclusiv administratiei americane, omite sa spuna cine au scarpinat între coarne Ungaria, in special dupa '90, daca nu SUA si unele tari occidentale-să ne reamintim doar de declaratiile presedintelui Frantei, Francois Mitterand despre Transilvania! Acum culeg roadele"bogate " ale acelei politici mioape si nu il mai pot struni le Victor Orban, care s-a refugiat, "en catastrophe" sub pulpana protectorului său de ocazie, Putin!
 • +7 (11 voturi)    
  Istoria a fost, eu zic sa nu o rascolim (Vineri, 5 iunie 2020, 9:06)

  AdrianRomania [utilizator]

  Multe tari au fost altfel mai demult, unele chiar imperii.
  Italienii ce sa mai zica in cazul asta. Imperiul Roman se intindea pe 3 continente... Spaniolii au avut o multime de colonii, drept dovada sunt numerosii vorbitori de spaniola din America de Sud.
  Turcii au avut si ei Imperiul Otoman...
  Nu cred ca e bine sa rascolim trecutul doar de dragul nostalgiei. Se vor genera tensiuni inutile intre tari.
  • +12 (16 voturi)    
   Pai cine rascoleste ??? I-ai auzit pe francezi, (Vineri, 5 iunie 2020, 9:58)

   cartofil [utilizator] i-a raspuns lui AdrianRomania

   englezi, spanioli, italieni cerand ceva ???? I-ai auzit ca vor sa-si recupereze teritorii pe care le-au cucerit si pe care, natural, le-au pierdut ???? Nici-unde. Sunt tari europene, civilizate, cu o cultura europeana majora, bimilenara. Vin in schimb urmasii unei culturi asiatice, maghiarii (etnic nu mai exista maghiari de sute de ani, cele 4 triburi maghiare si cele 3 triburi turcesti descalecatoare s-au topit in masa de cca 2 milioane de locuitori din -romania=autohtoni romanizati- din Campia Panoniei). Si, in numele acestei acestei culturi medievale, vor sa ocupe teritorii care nu le apartin si nu le-au apartinut niciodata. Sa fie multumiti ca europenii au acceptat in mijlocul lor aceasta cultura(destabilizatoare, fascista, antisemita) si sa se multumeasca sa stea acolo unde stau acum.
 • 0 (2 voturi)    
  trist (Vineri, 5 iunie 2020, 17:52)

  hanu [utilizator]

  ca Orban nu bate moneda unde are dreptate (imigratia ilegala) si alege prost sfatuit sa o ia pe panta alunecoasa a revizionismului ieftin. More can play that game.
 • -3 (3 voturi)    
  Viktor Orban (Vineri, 5 iunie 2020, 21:04)

  Liviu Andrei [anonim]

  Vrăjeală stricată! Şi tocmai aici e, de fapt, manipularea. Viktor Orban nu „modelează” sau „re-modelează” complexele unei naţii – ar fi prea mult şi pentru el --, ci se face, pur şi simplu, ecoul lor, al lui „vox populi- vox...” Dacă nu ar fi făcut aşa, ar fi făcut CE? S-ar fi făcut slugă la ăi mari ai lumii, ar fi închis ochii la:
  / ăia care cară buştenii din pădure să-i ducă în Austria;
  / ăia care adoptă pe Sorina, luând-o de lângă ai ei, să o ducă departe, cu complicitatea criminală a „statului ăsta de drept” al vostru;
  / ăia care „livrează” sclavi pe plantaţiile de sparanghel şi altele – nu altfel decât călcând regulile şi legile, şi ordonanţele date chiar de ei,
  / ăia care au răpit fetele de la Caracal şi acu’ se ascund, bâgându-l pe Dincă la înaintare pentru proşti,
  Şi toate astea şi multe altele în dispreţul faţă de cei mulţi...
  Hai, bă Hotnews, lasă-o jos – cum se zicea pe la mine, prin mahala, în copilăria mea – că „măcăne” rău! Socoteala e simplă şi străvezie, ca orice manevră propagandistică, dintre cele pe care le faceţi: să nu fie unul ca Viktor Orban (vezi, ce ar fi putut fi Dragnea), ca să fie unul ca KW Iohannis! Că ăsta e IDEAL pentru cei de au întins războiul acum din Europa până în America – unde, ce să-i faci ? A fost să fie Trump, nu Sörös.
  • 0 (0 voturi)    
   Ce bine ... (Sâmbătă, 6 iunie 2020, 14:44)

   sile1 [utilizator] i-a raspuns lui Liviu Andrei

   ...ar fi daca prostia ar durea.

   Gemetele astora suferinzi ar actiona ca semnale de alarma pentru ceilalti.
 • 0 (0 voturi)    
  wapo (Sâmbătă, 6 iunie 2020, 14:01)

  hanu [utilizator]

  enough said.
 • 0 (0 voturi)    
  articolul e un sir de manipulari (Miercuri, 24 iunie 2020, 11:05)

  eucomentez [utilizator]

  Articolul vine de la un fals expert al unui lobby care vrea sa dezintegreze uniunea europeana si sa creeze conflicte in regiune.

  Trianonul a fost acum o suta de ani intr-un alt context, cel al imperiului austro-ungar dar si al imperiilor britanice, ruse si franceze care au ajuns sa domine tot globul, mai putin Europa. Iar contextul actual e definit de cel mai mare grup etnic istoric care se afla in minoritate din Europa si care se afla teritoriul Romaniei pe teritoriul anexat in urma Trianonului.

  Autoarea ignora existenta acestei minoritati in Romania, minoritate care a fost persecutata si distrusa sistemic de administratia romana in ultimii 100 de ani, fiind privati de drepturi, de proprietati, fiind intersiza folosirea limbii materne, a fost limitat dreptul la educatie in limba materna, dar chiar au fost eliminate conditiile elementare necesare unui trai decent, fiind tratati ca si un elemnt strain.

  Hungarian lifes matter. Chiar si in Romania.
  • 0 (0 voturi)    
   Hungarian lives matter. (Miercuri, 24 iunie 2020, 11:24)

   eucomentez [utilizator] i-a raspuns lui eucomentez

   Si ungurii din Transilvania sunt cetateni romani, drepturile si viata lor conteaza.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by