​​Pe data de 4 iunie se împlinesc 31 de ani de la protestele studenților din Piața Tienanmen, împotriva autorităților chineze. Nici până în ziua de azi nu se cunoaște numărul exact al victimelor, dar analiștii occidentali au estimat că ar fi fost omorâți atunci peste 3000 de protestatari.

Piata Tiananmen Foto: AFP / AFP / Profimedia

Masacrul din iunie 1989 în Piaţa Tiananmen a fost, de fapt, apogeul unor frustrări sociale care existau în perioada respectivă în China comunistă. Pe măsură ce protestele au evoluat, autoritățile au răspuns la început cu tactici conciliante, care apoi s-au transformat în măsuri dure de represiune.

În mai 1989, o grevă a foamei condusă de studenți a reușit să atragă sprijinul manifestanților din toată țara, iar protestele s-au răspândit în aproximativ 400 de orașe. În cele din urmă, șeful statului Deng Xiaoping și alți seniori ai Partidului Comunist au ajuns la concluzia că protestele sunt o amenințare politică și au decis să folosească forța.

Citește și: Hong Kong: Comemorarea represiunii din Piața Tiananmen a fost interzisă pentru prima dată în 30 de ani

Consiliul de Stat a declarat legea marțială pe 20 mai și a mobilizat până la 300.000 de militari la Beijing. În primele ore ale dimineții zilei de 4 iunie, trupele au înaintat în părțile centrale ale Beijingului pe principalele artere ale orașului, ucigând atât manifestanții cât și martorii neimplicați în proteste.

Mai jos, câteva imagini-document din arhiva AFP via Profimedia Images: