Grecia începe să înțeleagă riscurile redeschiderii turismului internațional, autoritățile fiind nevoite să-i plaseze în carantină pe toți pasagerii unui zbor comercial ce a aterizat în Atena după ce 12 dintre ei au fost depistați pozitiv cu coronavirus.

Aeroportul din AtenaFoto: Menelaos Myrillas / AFP / Profimedia

Este vorba de un zbor Qatar Airways ce efectua un zbor cu 91 de pasageri la bord, potrivit Guardian. Drept urmare, ministerul elen pentru protecție civilă a suspendat legăturile aeriene cu Qatar până pe 15 iunie.

”Știam că vor fi astfel de cazuri. Acum am văzut ce se poate întâmpla în această vară”, a declarat Nikolaos Sipsas, expert în boli infecțioase, explicând că incidentul subliniază gradul de risc asumat în mod calculat prin deschiderea turismului, un sector extrem de important pentru economia țării.

”Cel mai sigur ar fi să nu deschidem turismul, dar asta ar provoca o enormă distrugere economică”, a spus Sipsas, care este și membru în comitetul științific ce consiliază guvernul în privința gestionării pandemiei.

Primul lucru pe care trebuie să-l facem este să împărțim țările de origine în sigure și nesigure. Asta va crea anumite presiuni diplomatice, dar prioritatea noastră principală este sănătatea publică”, a adăugat expertul.

Pasagerii testați pozitiv vor sta izolați într-un hotel desemnat de guvern pentru 14 zile. Cei neinfectați vor fi ținuți în carantină 7 zile, după care, dacă vor avea iar rezultat negativ, vor putea să plece de acolo. Grecia a anunțat luni că va acoperi costurile de masă și cazare ale vizitatorilor străini testați pozitiv.

Elenii au reușit să mențină o rată redusă de răspândire a infecțiilor și după ce, pe 4 mai, a început să renunțe la restricțiile impuse. Aplicarea strictă a acestora a făcut ca Grecia să aibă sub 3.000 de cazuri și un bilanț al deceselor de 179, unul dintre cele mai mici din Europa.

Dar pandemia a făcut ravagii în cea mai fragilă economie din zona euro, ce abia începuse să dea semne de revenire după aproape un deceniu de crize.

Guvernul de la Atena a anunțat că toate zborurile internaționale pot reîncepe de pe 15 iunie. În weekend, când ministerul elen de externe a anunțat planurile de ”bunvenit pentru întreaga lume”, s-a anunțat că, până la sfârșitul lunii, toți călătorii vor trebui să facă un test Covid-19 la sosire, rezultatele putând duce la o perioadă de 7 sau 14 zile de carantină.

Când cursele internaționale vor fi deschise, începând cu 1 iulie, și pentru celelalte destinații, nu numai pentru Atena și Salonic, regulile vor fi relaxate și vor fi făcute doar teste aleatorii.