Germania va desfășura un plan economic de relansare de 130 de miliarde de euro ce prevede, printre altele, reducerea temporară a TVA, o alocație de 300 de euro pentru fiecare copil, noi ajutoare pentru firmele în dificultate și o subvenție de 6.000 de euro pentru achiziția de mașini electrice.

Angela MerkelFoto: dpa picture alliance / Alamy / Profimedia

"Dimensiunea planului de relansare va fi de 130 de miliarde de euro pentru anii 2020-2021, dintre care 120 de miliarde vor fi cheltuiţi pentru guvernul federal", a afirmat Angela Merkel într-o conferinţă de presă la finalul a două zile de discuţii între conservatori şi social-democraţi, parteneri ai coaliţiei guvernamentale, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

"Avem un plan de relansare economică, un plan pentru viitor şi, bineînţeles, pe lângă aceasta ne ocupăm acum de responsabilitatea noastră pentru Europa şi de dimensiunea internaţională", a declarat Angela Merkel.

Printre măsurile anunţate figurează, pe lângă reducerea temporară a TVA şi transferul datoriilor comunelor spre statul federal, o alocaţie familială de 300 de euro pentru fiecare copil sau noi ajutoare pentru firmele în dificultate.

Punctul cel mai discutat a fost introducerea unei prime de cumpărare pentru sprijinirea sectorului auto, practic închis de mai multe luni.

Social-democraţii, care se opuneau oricărei subvenţionări a maşinilor poluante, par să fi câştigat bătălia: la final, membrii "Marii Coaliţii" s-au pronunţat împotriva unei prime de cumpărare pentru maşinile pe benzină sau motorină cu emisii scăzute.

În schimb, prima pentru cumpărarea unei maşini electrice va fi dublată, de la 3.000 de euro la 6.000 de euro.

Acest plan de relansare se adaugă uriaşului plan de peste 1.000 de miliarde de euro pus în aplicare în martie, în punctul de vârf al pandemiei, prevăzând ajutoare pentru firme şi miliarde de euro de împrumuturi garantate.