Administraţia Donald Trump a emis o ordonanţă prin care suspendă cursele aeriene de pasageri ale companiilor cu sedii în China, ca reacţie la refuzul Beijingului de reprimire pe piaţă a unor companii americane, un caz care amplifică tensiunile bilaterale, relatează agenţia Bloomberg.

Donald TrumpFoto: REX / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ordonanţa emisă miercuri va intra în vigoare pe 16 iunie, dar preşedintele Donald Trump o poate aplica mai devreme dacă doreşte, a comunicat Departamentul american al Transporturilor, citează Mediafax.

Manevra amplifică tensiunile dintre SUA şi China, adăugându-se disputelor comerciale, pe tema pandemiei şi situaţiei din Hong Kong.

Preşedintele Donald Trump a avertizat acum câteva zile că va iniţia procedurile de eliminare a excepţiilor care permit Statelor Unite să trateze Hong Kong-ul diferit de restul Chinei.

Administraţia de la Beijing intenţionează să impună o nouă lege de securitate în Hong Kong, o acţiune considerată drept o tentativă de consolidare a controlului politic asupra provinciei autonome care este un centru financiar al Asiei.

Beijingul a refuzat reintrarea pe piaţa chineză a companiilor aeriene americane, deşi patru companii chineze menţin zborurile spre aeroporturile americane în pofida pandemiei, conform Departamentului Transporturilor din SUA. Companiile aeriene americane ceruseră să reia zborurile spre China de la 1 iunie.

"Refuzul Administraţiei Chinei de aprobare a solicitărilor reprezintă o încălcare a Acordului privind transportul aerian", subliniază Departamentul american al Transporturilor.

Directiva SUA nu interzice în totalitate zborurile companiilor chineze, precizând că vor fi permise curse egale cu cele acceptate de China pentru companiile americane.

Acţiunile companiilor aeriene americane au crescut miercuri, în contextul semnalelor că reapare cererea pentru călătorii.