Pentru primul său discurs în afara cartierului său general din Delaware de după carantină, candidatul democrat la Casa Albă a jucat cartea apelului la calm, criticând în același timp strategia lui Donald Trump. Cu toate acestea, planul său de a scoate țara din violență și divizare rămâne neclar, scrie Les Echos, citat de Rador.

Barrack Obama si Joe BidenFoto: Flickr

Noaptea a fost mai liniștită în Statele Unite. Cauza să fi fost amenințarea lui Donald Trump că trimite armata, discursul unificator al lui Joe Biden din Philadelphia, apelul fratelui lui George Floyd la calm sau gesturile de solidaritate ale poliției cu manifestanții? La Washington, la fel ca în Minneapolis, Los Angeles sau New York, manifestanții au încălcat interdicția de circulație de pe timpul nopții, dar ciocnirile și jafurile au fost mai puțin numeroase. Toate acestea după o săptămână de violențe într-o Americă aflată în stare de șoc după moartea unui afro-american, George Floyd, din cauza unui ofițer alb de poliție.

Din dezaprobare față de Donald Trump sau din dorința de tempera situația, o parte a clasei politice a încercat, de asemenea, să calmeze jocul. La Washington, secretarul de stat al Apărării, Mark Esper, a declarat public că se opune intervenției armatei pentru a restabili calmul. Luni seara, discursul lui Donald Trump, cu amenințarea de a recurge la armată, a atras critici puternice, inclusiv din partea unor republicani. La rândul său, primarul din New York, Bill de Blasio, mustrat de guvernatorul statului, Andrew Cuomo, pentru că nu a asigurat ordinea publică cu fermitate în noaptea precedentă, a impus interdicția de circulație la ora 20:00 și a închis tot traficul de noapte în Manhattan.

"O renaștere pentru țara noastră"

Față de Donald Trump, Joe Biden mizează pe apelul la calm și pe postura prezidențială. Pentru primul său discurs din afara cartierului general din Delaware de după lockdown, candidatul democrat a adoptat un ton solemn. ”Nu pot respira”, a repetat el la deschiderea discursului. ”Acestea sunt ultimele cuvinte ale lui George Floyd, dar nu au murit odată cu el. Sunt încă auzite și răsună în toată țara. Ele răsună într-o țară în care prea des culoarea pielii tale îți poate pune viața în pericol [...] Și răsună într-o țară în care, în fiecare zi, nu în momentul morții lor, ci în timpul vieții lor, milioane de oamenii spun: „Nu pot respira”. Este o trezire pentru țara noastră. Pentru noi toți".

Joe Biden, care s-a apropiat și mai mult de nominalizarea oficială a Partidului Democrat marți, câștigând primarele organizate în șapte state și la Washington, critică bilanțul lui Donald Trump. Dar propunerile sale rămân vagi. Pentru moment, el a propus doar câteva măsuri pentru limitarea puterilor poliției. Biden dorește în special să adopte o lege care să interzică sufocarea, să creeze o comisie care să supravegheze acțiunile poliției sau chiar să oprească transferul echipamentelor de la armată către poliție.

Sondaje favorabile

„A fost unul dintre cele mai bune discursuri ale lui Biden”, a spus Terry Madonna, profesor de afaceri publice la Franklin și Marshall College. ”Nu era momentul să-și avanseze propunerile politice. El s-a concentrat pe subiectul important al zilei și și-a prezentat principiile generale de guvernare. Cea mai mare provocare va fi pentru el să calmeze țara și să pună capăt diviziunilor. Și pe acest subiect va fi nevoie probabil mai mult decât de cuvinte. Cu atât mai mult cu cât Partidul Democrat este și el divizat, cu o aripă de stânga care propune măsuri mai radicale”.

Diviziunile sunt la fel de vii și în partea republicană, unde au început să se audă voci împotriva retoricii lui Donald Trump. "Există un drept fundamental, constituțional, de a protesta și mă declar împotriva dispersării unui protest pașnic pentru ca un politician să facă o fotografie cu Biblia în mână", a declarat senatorul de Nebraska, Ben Sasse. ”Orice înalt oficial american ar trebui să încerce să reducă tensiunea".

Strategia lui Joe Biden pare să dea roade, deocamdată. Mai multe sondaje publicate în aceste zile îl dau câștigător în state-cheie precum Pennsylvania, Michigan, Wisconsin sau Florida. Diferențele rămân însă mici, iar spațiul său de manevră este limitat.