Situația din Libia "preocupă mult " Franța, care se teme că Rusia și Turcia, care susține fiecare o tabără rivală, ar putea ajunge la o înțelegere "în condițiile lor" în detrimentul stabilității Libiei, a afirmat miercuri președinția franceză, citată de AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Criza libiană devine tot mai complexă din cauza ingerințelor externe", rusești și turcești, potrivit sursei citate. "Îngrijorarea președintelui vine cu întărirea prezenței turcești, în condiții care sunt, se pare, periculoase".

Parisul se teme de "cel mai rău scenariu" în care Rusia, care îl susține pe generalul Khalifa Haftar, și Turcia, care susține Guvernul de uniune națională (GNA) al lui Fayez al-Sarraj din Tripoli, "se înțeleg asupra unui scenariu politic în condițiile lor".

"Vedem riscul important al unui fapt împlinit la granițele Europei, care expune securitatea noastră", potrivit Palatului Elysée.

"Acest lucru explică de ce suntem mobilizați", a adăugat președinția franceză, în condițiile în care Parisul încearcă să preia inițiativa diplomatică în vederea unei rezolvări a acestui conflict care însângerează Libia după căderea regimului lui Muammar Gaddafi în 2011.

"Ceea ce noi căutăm nu este victoria unei tabere împotriva alteia, ci demararea de negocieri în cadrul realității de pe teren de acum", inclusiv asupra împărțirii resurselor petroliere, a menționat Elysée.

Franța este suspectată că a mizat pe generalul Haftar, omul forte din estul libian, după ce acesta a lansat în aprilie 2019 o ofensivă asupra Tripoli, sediul GNA. În ultima perioadă, forțele pro-Haftar au înregistrat o serie de înfrângeri militare.