Membrii Comisiei electorale centrale din Rusia afirmă că activiștii nu au voie să desfășoare o campanie împotriva amendamentelor constituționale care i-ar permite președintelui Vladimir Putin să rămână la putere potrivit site-ului RBC, citat de Moscow Times.

Vladimir PutinFoto: TASS / ddp USA / Profimedia

Președintele rus a anunțat că scrutinul va avea loc la 1 iulie după ce pandemia de COVID-19 care a infectat peste 432.000 de ruși l-a forțat să îl amâne de la data inițială de 22 aprilie.

O prevedere cheie i-ar permite lui Putin să își reseteze numărătoarea mandatelor prezidențiale, deschizându-i acestuia calea să candideze pentru încă două, lucru care i-ar permite să rămână la putere până în 2036.

Oponenții amendamentelor au cerut Comisiei electorale centrale (CEC) din Rusia să aloce timp și spațiu în media pentru opiniile lor, argumentând că nu au ocazia să își exprime punctul de vedere în timpul unei campanii în desfășurare în care rușii sunt îndemnați să voteze reformele.

Membra CEC Maia Grishina a declarat pentru RBC că doar „informează” publicul despre vot cu afișe și reclame TV, adăugând că legislația electorală nu include dispoziții pentru susținerea unei campanii pro sau contra amendamentelor.

„Comisiile electorale și media sunt responsabile de informarea cu privire la votarea amendamentelor”, a afirmat Grishina.

Aceasta a promis însă că va lua în considerare cererea pentru timp de emisie egal odată ce o va primi.

Oponenții, printre care se numără economiști, jurnaliști și politicieni proeminenți, spun că iau în considerare acționarea în instanță a Comisiei electorale.

„Reclamele de la televizor asupra amendamentelor constituționale sunt de fapt campanii pentru votarea lor”, a declarat Iulia Galiamina, o consilieră locală de opoziție din Moscova.

REFERINȚE: