Jonathan Eyal, director pentru studii de securitate internationala la Royal United Services Institute declara ca politica UE fata de Kosovo este neinspirata, apreciind ca "aceasta poate fi rezumata intr-un singur cuvant: o prostie". Totusi, Romania, care a decis sa nu recunoasca independenta provinciei, trebuie sa pastreze "relatii tehnice" cu noul stat, relateaza NewsIn.

Pe de alta parte, Eyal considera ca nu ar fi in interesul nimanui ca UE sa fie paralizata sau sa esueze din aceasta cauza. "Esuarea sau dificultati majore in Balcani nu ar ajuta pe nimeni. Trebuie o pozitie constructiva, de sustinere a UE, chiar daca politica nu este foarte inspirata", explica Eyal.

In privinta pozitiei Bucurestiului fata de Pristina, Eyal considera ca "este important ca Romania sa lanseze o relatie tehnica fata de Kosovo".

"Daca se vor emite pasapoarte ale noului stat, aceste pasapoarte trebuie onorate, astfel incat cetatenii lui sa poata trece frontiera. Un birou comercial al Romaniei poate fi deschis sau pastrat la Pristina. Nu trebuie sa ajungem la o situatie in care sa existe o disputa permanenta asupra statutului legal al Kosovo. Linia Romaniei trebuie pastrata mai mult la nivel principial si legal. Dar recunoasterea formala in sine nu este inceputul si sfarsitul discutiei. Romania poate sa aiba relatii cu Kosovo, la nivel tehnic", a explicat Eyal.

Expertul britanic califica drept "o idee foarte bizara" pozitia Occidentului ca provincia Kosovo ar fi un caz diferit, ce nu va constitui un precedent. In schimb, Eyal crede ca " Putin nu se va folosi de ele in acest moment, pentru ca n-are nevoie. Dar va santaja tari ca Georgia si Moldova cu amenintarea ca in viitor e posibil ca Moscova sa recunoasca aceste enclave. Iar santajul in sine este suficient pentru ca Rusia sa exercite o influenta nefasta asupra independentei acestor tari".