Autoritatea de concurență și protecția consumatorului din Polonia (UOKiK) a anunțat miercuri că ar putea amenda Gazprom cu 50 de milioane de euro din cauza lipsei de cooperare în privința anchetei anti-monopol privitoare la proiectul Nord Stream 2, transmite Reuters.

GazpromFoto: Gazprom

UOKiK a anunțat în 2018 că a acuzat șase companii, printre care și una deținută de Gazprom, de finanțarea construcției conductei fără a avea acordul legal necesar. De asemenea, la începutul acestui an, autoritatea poloneză a informat că Gazprom nu a furnizat documentele cerute.

”Gazprom nu poate acționa deasupra legii și, de aceea, am inițiat proceduri contra companiei pentru aplicarea unei amenzi pentru eșecul în furnizarea de informații în timpul unei investigații în desfășurare”, a spus șeful UOKiK, Tomasz Chrostny.

Polonia consideră Nord Stream 2, care va dubla capacitatea de export de gaze a Rusiei prin Marea Baltică, drept o amenințare la adresa securității energetice europene, argumentând că va întări poziția deja dominantă a Gazprom pe piață.

Consorțiul Nord Stream 2 este condus de Gazprom, jumătate din finanțare fiind oferită de companiile germane Uniper și Wintershall, de Shell, OMV și Engie.

În 2018, UOKiK a amendat Engie cu 40 de milioane de euro pentru că nu a furnizat documente și informații legate de acest caz.