Ca o victorie pentru guvernul Bolsonaro, președintele Statelor Unite, Donald Trump, a invitat Brazilia să participe la Summit-ul G-7 din acest an. Anunțul a fost făcut de președintele Jair Bolsonaro pe Twitter, potrivit Folha, citat de Rador.

Jair BolsonaroFoto: Flickr

Grupul reunește cele mai mari economii din lumea occidentală (SUA, Germania, Canada, Franța, Regatul Unit și Italia) și Japonia. Americanii vor găzdui întâlnirea din 2020. Întâlnirea era programată să aibă loc în luna iunie, dar din cauza pandemiei noului coronavirus, Trump a anunțat că aceasta ar putea avea loc în luna septembrie sau noiembrie.

Chiar și calendarul de sfârșit de an este încă sub semnul întrebării din cauza crizei sanitare COVID-19. "Am discutat în această după-amiază cu președintele Donald Trump, căruia i-am mulțumit pentru trimiterea a 1.000 de ventilatoare, dintre care 50 vor fi cedate Paraguayului. Am vorbit și despre G-7 extins, din care Brazilia ar trebui să facă parte, precum și despre problemele legate de oțelul brazilian", a scris președintele, referindu-se la un apel telefonic cu americanul luni după-amiază (1 iunie).

Trump a afirmat în urmă cu câteva zile că ar dori să vadă un G-7 extins, un forum pe care l-a calificat drept învechit. El a afirmat cu acel prilej că Rusia ar trebui readmisă în grup și că va invita, de asemenea, Australia, India și Coreea de Sud să participe la Summit-ul din acest an. "Nu cred că G-7 reprezintă în mod adecvat ceea ce se întâmplă în lume", a declarat Trump sâmbătă (30) unui grup de reporteri, potrivit "The New York Times".

Nu este clar dacă Trump susţine o extindere de facto a alianței - care ar avea nevoie de sprijinul celorlalţi membri - sau dacă dorește ca Rusia, Australia, India, Coreea de Sud și Brazilia să participe doar ca invitați la reuniunea din 2020, o prerogativă a ţării gazdă. Dacă scopul lui Trump este extinderea permanentă a G-7, există o opoziţie puternică în rândul membrilor. Canada, de exemplu, și-a exprimat deja public opoziția față de reintegrarea Rusiei, care a fost exclusă după ce a anexat Crimeea din Ucraina.

De asemenea, guvernul american a dezvăluit că Trump ar dori să discute în timpul Summit-ului situația Chinei, astăzi cel mai mare opozant al SUA pe scena globală. Datorită alinierii lui Bolsonaro cu Trump, absența Braziliei din declarațiile recente ale lui Trump a fost interpretată ca o înfrângere a guvernului și a declanşat critici împotriva strategiei pro-SUA realizată de ministrul Ernesto Araújo (Relaţii Externe).

Națiunile invitate de țara gazdă a G-7 participă de obicei la o parte a dezbaterilor, dar nu la întregul program al reuniunilor. Pentru Bolsonaro ar fi oportunitatea de a fi prezent, în calitate de observator, la unul dintre principalele forumuri de decizie mondială - într-un ambient în care ar exista și lideri care au fost deja criticați de către brazilian, precum Emmanuel Macron (Franța) și Angela Merkel (Germania).

Reuniunea de anul trecut a avut loc în Franța, iar Bolsonaro, deși absent, a făcut parte din dezbateri. La acea vreme, Brazilia era sub o puternică presiune internațională, ca urmare a crizei incendiilor din Amazonia, și Macron chiar a ajuns să sugereze un "statut internațional" pentru pădure, fapt care a dezlănțuit furia lui Bolsonaro și a aripii militare a guvernului. Guvernul brazilian afirmă că în cadrul acelei reuniuni, Trump a fost cel care a împiedicat escaladării acestui tip de dezbatere, reafirmând suveranitatea Braziliei în regiune.

"Folha" a contactat Ambasada SUA de la Brasilia pentru a comenta anunţul lui Bolsonaro, dar nu a primit încă un răspuns.