Ambasadorul american la Berlin, Richard Grenell, un credincios aliat al lui Donald Trump care a stârnit numeroase tensiuni în Germania prin criticile față de guvernul cancelarului Merkel, a demisionat din funcție, a anunțat marți ambasada, citată de AFP.

Richard GrenellFoto: Wikipedia

"Ambasadorul Grenell a demisionat din funcție (...) în 1 iunie", a precizat purtătorul de cuvânt al ambasadei, Joseph Giordono-Scholz, adăugând că acesta va fi înlocuit de numărul doi Robin Quiville, până la o nouă nominalizare.

Grenell rămâne trimisul special al președintelui Trump pentru dialogul Serbia-Kosovo, a precizat el.

În vârstă de 53 de ani, acest fost purtător de cuvânt al Statelor Unite la ONU ocupa postul de ambasador în Germania din aprilie 2018. Plecarea sa era invocată de mai multe săptămâni.

În februarie, Donald Trump îi încredințase interimar conducerea Comunității agențiilor de informații.

Dar Grenell a presat pentru plecarea mai multor responsabili din serviciile de informații a căror loialitate față de Trump era considerată îndoielnică. De asemenea, a anunțat reorganizări fără să informeze în prealabil Congresul, așa cum ar fi trebuit să o facă, astfel încât în cele din urmă nu a mai fost confirmat în funcție.

Încă de la sosirea în Germania, s-a remarcat prin poziții tranșante, în special prin intermediul rețelei sociale Twitter, pe care o folosește frecvent, la fel ca președintele american.

A amenințat guvernul și companiile germane cu sancțiuni în diferite dosare.

A acuzat cheltuielile militare insuficiente ale Germaniei, participarea la construcția gazoductului Nord Stream 2 și integrarea producătorului chinez Huawei în viitoarea rețea 5G.

De la numire, a cerut retragerea companiilor germane din Iran.