Premierul Justin Trudeau a declarat luni că aude ”furia” și ”durerea” tinerilor canadieni de culoare, după o serie de manifestații care au loc în toată țara pentru a denunța violența și rasismul polițiștilor, în SUA și Canada, relatează AFP.

Justin TrudeauFoto: Canadian Press / Shutterstock Editorial / Profimedia

”Vreau să mă adresez tinerilor canadieni de culoare: vă aud, aud neliniștile, furia, durerea. Vă aud când spuneți că vă amintește de de experiențele dureroase de rasism și discriminare”, a spus Trudeau în timpul conferinței de presă zilnice.

”Pentru mulți canadieni, ceea ce se întâmplă în cealaltă parte a frontierei (cu Statele Unite, n.r) în acest moment sunt scene familiare. Rasismul față de persoanele de culoare, discriminarea sistematică, injustiția, există și la noi”, a continuat el.

Manifestări antirasiste importante au avut loc weekendul acesta la Toronto, Vancouver și Montreal.

Manifestațiile canadiene au vizat denunțarea rasismului și violența poliției din Canada, exprimând totodată solidaritatea față de manifestațiile din SUA, în urma decesului lui George Floyd.

La polul opus, Trump le-a cerut luni guvernatorilor americani să fie mai duri cu protestatarii, după confruntările dintre polițiști și manifestanți.