Ofițerii de poliție din Minneapolis au folosit metoda imobilizării gâtului de cel puțin 237 de ori de la începutul anului 2015, iar de 44 de ori aceasta s-a soldat cu pierderea cunoștinței persoanei imobilizate, potrivit NBC Newscare a analizat arhivele poliției. Mai mulți experți consideră că numărul imobilizărilor de tipul acesta este neobișnuit de mare.

Proteste in Minneapolis, Minnesota (Jason Armond, Los Angeles Times via Profimedia Images )Foto: Profimedia Images

Faptul că arhivele privind utilizarea forei de la alte departamente nu sunt publice face dificilă comparația cu ceea ce se întâmplă în alte orașe de aceeași mărime sau de orice mărime.

Poliția definește instrumentele de imobilizare a gâtului atunci când ofițerii folosesc un braț sau un picior pentru a apăsa gâtul cuiva fără a bloca în mod direct căile respiratorii.

Pe 25 mai, ofițerul de poliție Derek Chauvin a fost filmat cum îi presa cu genunchiul gâtul lui George Floyd de asfalt pentru opt minute, inclusiv trei minute după ce a încetat să mai respire.

Peste zece oficiali din poliție și experți în aplicarea legii au spus pentru NBC News că tactica specifică pe care Chauvin a folosit-o - stând în genunchi pe gâtul suspectului - nu este nici învățată, nici sancționată de vreo agenție de poliție. Un oficial al orașului Minneapolis a spus pentru NBC News că tactica lui Chauvin nu este permisă de către departamentul de poliție din Minneapolis.

Pentru mai multe departamente de poliție, variate moduri de imobilizare a gâtului sunt restricționate - dacă nu interzise.

Cu toate acestea, manualul Poliției din Minneapolis care este disponibil online, permite folosirea instrumentelor de imobilizare a gâtului care pot provoca pierderea conoștinței, iar protocolul pentru folosirea acestora nu a mai fost actualizat de mai bine de opt ani.

Datele Poliției din Minneapolis arată că instrumentele de imobilizare a gâtului au fost folosite după ce un suspect a fugit sau se agitau în momentul în care era luat în custodie.

Aproape jumătate dintre oamenii care și-au pierdut cunoștința erau răniți, potrivit rapoartelor.

Cinci cazuri au fost de atac asupra polițiștilor, în timp ce altele au implicat abuz domestic. În majoritatea cazurilor, însă, nu au avut la bază infracțiuni violente.

Trei din cinci suspecți cărora poliția din Minneapolis le-a imobilizat gâtul și care au ajuns să își piardă cunoștința erau persoane de culoare.