Poliția din Hong Kong a interzis luni comemorarea represiunii din Piața Tiananmen pentru prima oară în 30 de ani, citând pandemia de COVID-19 drept motiv, relatează AFP.

Comemorarea Masacrului din Piata Tiananmen, Hong KongFoto: Flickr

Comemorarea din 4 iunie de obicei atrage mulțimi uriașe fiind singura parte a Chinei în care o asemenea întrunire de amploare este încă permisă.

Adunarea de anul trecut a fost cu atât mai mare încât a avut loc la doar o săptămână după șapte luni de proteste pro-democrație și confruntări cu forțele de ordine, declanșate de un plan al autorităților din Hong Kong de a permite extrădări extrajudiciare în China continentală.

Însă poliția a refuzat acordarea unei autorizații pentru comemorarea din acest an afirmând că ar „constitui o amenințare majoră pentru viața și sănătatea publicului larg”, potrivit unei scrisori remise organizatorilor și obținută de AFP.

Hong Kong a reușit să mențină în mare parte pandemia sub control, orașul-stat înregistrând doar 1.000 de infecții și 4 decese.

Organizatorii au acuzat poliția de folosirea coronavirusului drept pretext pentru a interzice comemorarea.

„Nu văd de ce guvernul găsește întrunirile politice inacceptabile din moment ce a dat undă verde redeschiderii școlilor și a altor servicii de la catering la karaoke și bazine publice”, a afirmat Lee Cheuk-ya, liderul Alianței Hong Kong care a organizat fiecare comemorare din 1990.

Alianța le-a cerut locuitorilor ca în schimb să aprindă o lumânare joi la ora 20:00 și să păstreze un minut de reculegere.

„Dacă nu ni se dă voie să aprindem o lumânare la adunare, vom aprinde lumânări în tot orașul”, a declarat Lee.

Citește și: