Artistul plastic Christo, de origine bulgară, renumit pentru realizările sale monumentale, a murit duminică la vârsta de 84 de ani, au declarat colaboratorii săi pe contul său de Facebook, potrivit AFP.

The Floating Piers 4Foto: captura ecran

Christo Vladimirov Javacheff este un artist emigrant de origine bulgară care a atras atenţia prin caracterul insolit al operei sale, la limita dintre arhitectură şi decoraţie.

Artistul este renumit pentru realizările sale monumentale, inclusiv pentru acoperirea cu materiale de diferite culori a unor monumente precum Pont-Neuf din Paris, Reichstagul din Berlin, domul din Koln, coasta Little Bay din Sydney sau surprinzătoarele porţi textile din Central Park, New York.

Termenul generic aplicat cu lejeritate este cel de arhitectură ambientală, câteodată chiar şi cel de instalaţie, potrivit insemnaridinsubterana.ro.

Acest mod de a valoriza ambientul prin acoperire (nu prin construire, prin creaţie arhitecturală propriu-zisă!) impresionează mai puţin estetic şi mai mult prin anvergura proiectelor. De exemplu, proiectul Little Bay (1969) a necesitat o suprafaţă de acoperire cu fibră sintetică de 9,300 m2 şi o muncă de 17.000 de ore.