Papa Francisc a declarat că oamenii sunt mai importanți decât economia în timpul cuvântării sale de dumincă după-masa, ținută pentru prima oară după aproape trei luni în care Italia s-a aflat în carantină, relatează Reuters.

Papa FranciscFoto: Captura YouTube

Papa a făcut comentariul, abătându-se de la discursul pregătit, de la fereastra camerei sale de deasupra Pieței Sfântul Petru, în timp ce Italia se pregătește să renunțe și la ultimele restricții rămase în vigoare pentru combaterea răspândirii pandemiei de COVID-19.

„Vindecarea oamenilor, nu economisirea pentru a salva economia (este importantă), vindecarea oamenilor, care sunt mai importanți decât economia”, a declarat suveranul pontif.

„Noi, oamenii, suntem temple ale Duhului Sfânt, economia nu este”, a adăugat suveranul pontif, fără a numi vreo țară anume în cuvântarea sa.

Multe guverne încă încearcă să decidă dacă să repornească activitatea economică pentru a salva locuri de muncă și îmbunătăți condițiile de trai sau să mențină măsurile de carantină până când sunt sigure că pandemia este în întregime sub control.

Cuvintele papei au fost întâmpinate cu aplauze de sutele de oameni aflați în piață, mulți dintre ei purtând măști și păstrând o distanță de câțiva metri față de ceilalți.

Piața Sfântul Petru a fost redeschisă publicului lunea trecută.

În mod obișnuit zeci de mii de persoane participă la cuvântarea suveranului pontif de duminică, ultima oară când acesta și-a ținut discursul și oferit binecuvântarea de la balcon fiind de 1 martie, înainte că autoritățile italiene să impună măsuri de carantină stricte.

Papa Francisc a ținut o rugăciune pentru personalul medical care și-a pierdut viața ca să îi ajute pe ceilalți și a declarat că speră că lumea va ieși din această criză mai unită.

„Oamenii nu ies dintr-o criză ca aceasta la fel cum au fost înainte. Vom ieși fie mai buni, fie mai răi. Haideți să avem curajul să ieșim mai bine decât înainte pentru a construi perioada de după criză în mod pozitiv”, a adăugat suveranul pontif.