Proteste violente au loc în zeci de oraşe din Statele Unite, după moartea lui George Floyd. Cazul bărbatului de culoare care şi-a pierdut viaţa în timp ce era imobilizat brutal de agenţi de poliţie din Minneapolis, Minnesota, a strârnit reacţii puternice.

Proteste in Minneapolis Foto: Sait Serkan Gurbuz / Zuma Press / Profimedia

Preşedintele Donald Trump a transmis o serie de mesaje prin Twitter prin care s-a declarat alături de familia victimei și de cei care protestează pașnic, dar a condamnat violenţele. De asemenea, în mai multe oraşe a fost instituită starea de alertă pentru 24 de ore.

În urma confruntărlor violente dintre protestatari şi forţele de ordine, trei autovehicule ale Serviciului Secret din apropiere de Casa Albă au fost vandalizate de protestatari sâmbătă seară. Protestatarii au spart parbrizele celor trei vehicule şi le-au vopsit cu graffiti.

Desfășurarea evenimentelor, LIVETEXT:

____________

20:58 Trump nu va „activa” deocamdată trupele federale, spune consilierul său Robert O'Brien

20:33Moartea lui George Floyd a declanșat un val de proteste la nivel mondial, demonstrații de solidaritate cu mișcarea Black Lives Matter având loc în Londra, Berlin, Toronto și Copenhaga

19:00VIDEO Forțele de ordine din SUA au atacat în mod intenționat jurnaliștii pe parcursul protestelor din ultimele zile (Bellingcat)

18:31Bărbat găsit mort în apropierea unei mașini arse la Minneapolis

17:27VIDEO Protestele din SUA s-au extins și în Marea Britanie; sute de persoane manifestează la Londra

14:40 VIDEO Imagini șocante cu mașinile NYPD intrând în protestatari

14:05 Zeci de protestatari, reținuți de poliție după violențele din orașul american Seattle

13:31Don’t do it”- Nike își modifică sloganul în contextul protestelor din SUA

12:4425 de orașe din 16 state au impus starea de asediu și restricții de circulație ca urmare a protestelor violente

11:06 George Floyd și ofițerul de poliție acuzat de uciderea sa ar fi fost colegi la un club de noapte din Minneapolis

George Floyd și Derek Chauvin, fostul ofițer de poliție acuzat de omor din culpă în cazul morții afro-americanului, ar fi lucrat împreună la un club din Minneapolis până de curând, relatează televiziunea locală KSTP. O fostă proprietară de club din Minneapolis afirmă că ofițerul de poliție și Floyd au lucrat pentru localul său până la finalul anului trecut.

09:45 Primarul New York-ului, după ce o mașină a forțat o barieră a protestatarilor violenți și i-ar fi lovit: „Mi-aș dori ca ofițerii să nu fi făcut asta”. Primarul Bill de Blasio a declarat sâmbătă seara că un videoclip al unei mașini din NYPD, care se deplasa într-o barieră cu protestatarii în spate și care îi bătea, era „tulburător”.

09:30 Democratul Joe Biden susține protestele, dar condamnă violențele. ”Nu este o violență care poate pune viața în pericol", a spus el.

Interdicții:

Los Angeles, Philadelphia şi Atlanta fac parte din oraşele americane care au anunţat sâmbătă interdicţia de a circula pe timpul nopţii, cu scopul de a stăvili manifestaţiile violente care au izbucnit pe întreg teritoriul Statelor Unite, scrie AFP. Interdicţii similare au fost introduse în Kentucky, în special la Louisville.

Imaginile aeriene arată o prezenţă mare a protestatarilor în Philadelphia, aceştia au vandalizat o statuie din centrul oraşului şi au pornit un incendiu la baza statuii.

De asemenea, CNN informează că în Los Angeles, Chicago şi în alte oraşe mai multe maşini au fost incendiate, inclusiv un autovehicul al poliţiei, potrivit Mediafax.

Preşedintele Donald Trump a transmis o serie de mesaje prin Twitter prin care a condamnat violenţele.

"Administraţia mea va fi întotdeauna împotriva violenţei, a haosului şi a tulburărilor. Vom fi alături cu familia lui George Floyd, cu protestatarii paşnici şi cu fiecare cetăţean care respectă legea care doreşte decenţă, civilizaţie, siguranţă şi securitate", a declarat Trump.

"Susţinem dreptul protestatarilor paşnici şi le ascultăm motivele. Dar ceea ce vedem acum pe străzile oraşelor noastre nu are nicio legătură cu justiţia sau pacea”, a adăugat acesta.

Keisha Lance Bottoms, primarul orașului Atlanta: „Asta nu e Atlanta. Nu este spiritul lui Martin Luther King. Este haos curat! Un reporter de culoare de la CNN a fost arestat în transmisiune directă în timp ce transmitea mesajul vostru, iar voi le distrugeți sediul. Dacă vreți să schimbați America, mergeți la vot! Putem mai mult decât atât! Duceți-va acasă

Tim Walz, guvernatorul statului Minnesota: „Ce se întâmplă aici nu e doliu şi nici nu e un protest faţă de o situaţie care, suntem deplin de acord, trebuie să fie rezolvată. Ce se întâmplă aici amenință vieți”.

Mai mulţi ofiţeri de poliţie şi jurnalişti locali au fost răniţi în timpul protestelor de la Pittsburgh, a scris Departamentul de Securitate Publică al oraşului într-o serie de tweet-uri sâmbătă.

De asemenea, în mai multe oraşe a fost instituită starea de alertă pentru 24 de ore.

Potrivit unor informații apărute în presă, atât George Floyd, cât și polițistul acuzat de omor ar fi lucrat împreună ca agenți de securitate, într-un club.