Ursula von der Leyen, și șeful de politică externă al UE, Josep Borrell, "au cerut" sâmbătă Statelor Unite "să-și reconsidere decizia anunțată" de a pune capăt colaborării cu OMS.

Ursula von der LeyenFoto: Comisia Europeana

"OMS trebuie să își poată continua lupta și răspunsul internațional la pandemii, actuale și viitoare. Pentru aceasta se cere participarea și sprijinul tuturor", au spus aceștia, într-o declarație comună.

Președintele american Donald Trump a anunțat vineri că SUA pun capăt relației cu Organizația Mondială a Sănătății, acuzând-o că a devenit, în esență, ”marioneta Chinei” și nu a luat nicio măsură privind reformarea sa, după problemele apărute odată cu pandemia de coronavirus, potrivit Reuters.

Liderul de la Casa Albă a precizat că fondurile pe care partea americană le acorda OMS vor fi redirecționate către alte organisme. În conferința de presă susținută vineri la Rose Garden, Trump a reluat acuzațiile privind modul în care organizația a gestionat pandemia de coronavirus și a afirmat că OMS a făcut jocurile Chinei, dezinformând lumea întreagă cu privire la apariția virusului.