Când pacienții belgieni care se tem că ar fi fost infectați cu coronavirus merg la spitalul universitar din Anvers, prima față pe care o văd nu este cea a unei asistente cu mască, ci a unui robot cu o înfățișare vag umană, scrie AFP.

ZorabotsFoto: youtube.com

Dispozitivul, construit de compania belgiană Zorabots, salută noii veniți și citește datele despre pacient furnizate de un chestionar completat anterior de potențialul pacient.

Robotul îi ia temperatura și se asigură că poartă o mască corect înainte de a evalua probabilitatea și gravitatea infecției și de a-i orienta pe pacienți către partea corespunzătoare a clinicii.

Acesta nu este cu siguranță un diagnostic, dar este un pas util care reduce contactele echipei medicale cu pacienții potențial infectați înainte de internarea lor în spital.

„Dacă pacientul are o temperatură sau nu poartă masca corect, pe ecran apare următorul mesaj: "aveți o problemă, nu puteți intra în spital direct", explică medicul Michael Vanmechelen.

"Trebuie să fii apoi examinat. Robotul nu funcționează niciodată singur, acționează întotdeauna în sprijinul unui angajat al spitalului care lucrează acolo", adaugă el.

În această perioadă de revenire treptată la normal, după carantina populației care a durat mai mult de două luni în Belgia, „va exista o multitudine de oameni care vor trebui să fie testați”, a declarat Fabrice Goffin, unul dintre co-directorii Zorabots.

"Avantajul acestui robot este că poate verifica nu numai temperatura pacientului, ci și dacă poartă o mască", adaugă el.