Când autorităţile chineze au raportat primele date economice înregistrate în primul trimestru al anului, printre care se poate observa o scădere de 6,8% a PIB-ului, analiştii au început să scoată în evidenţă lipsa unui aspect extrem de important: rata şomajului, scrie Fortune. Potrivit Biroului Naţional de Statistică din China, rata şomajului pentru luna martie a fost de 5,9%, în timp ce în decembrie, înainte să izbucnească numărul de cazuri cu coronavirus, înregistra doar 5,2%, potrivit Mediafax.

Coronavirus in ChinaFoto: Profimedia Images

În doar câteva luni, aproximativ 460.000 de business-uri au declarat faliment. Oficial, rata şomajului a crescut la 6,2% în februarie, urmând să scadă în luna martie. Cifrele raportate de autorităţi au rămas stabile în ultimele decenii, oscilând între 4% şi 5%. Până nu demult, Beijingul a determinat rata şomajului în funcţie de numărul de muncitori din spaţiul urban care şi-au depus actele de şomaj în cadrul administraţiilor locale.

În 2018, guvernul decis să reformeze sistemul, rata şomajului fiind estimată în mediul urban prin sondaje lunare. Astfel, procentul de 5,9% raportat în luna martie este reprezentativ doar pentru zonele urbane. Excluderea regiunilor rurale reprezintă o parte din moştenirea lăsată în urmă de sistemul socialist, prin care tuturor muncitorilor din mediul rural le erau alocate bucăţi de pământ pe care îl puteau exploata, fiind astfel angajaţi de către stat, spune Li Chen, profesor în cadrul Universităţii din Hong Kong.

„În realitate, situaţia din sate s-a schimbat mult, însă modelul instituţional a rămas acelaşi. Mulţi oameni din mediul rural s-au mutat în oraşe, aşa că nu mai trebuie să îşi muncească bucata de pământ. Însă, oficial, îşi păstrează drepturile funciare şi, datorită acestui motiv, modelul instituţional nu recunoaşte în totalitate rata şomajului din mediul rural”, a declarat Li. În plus, metoda folosită în prezent pare să calculeze greşit numărul masiv de muncitori migranţi.

În 2019, guvernul chinez a numărat peste hotare 291 de milioane de muncitori, aproximativ 36% din forţa totală de muncă. În luna martie a anului curent, numărul a scăzut până la 129 de milioane, potrivit Biroului Naţional de Statistică, sugerând o creştere majoră a ratei şomajului. În condiţiile în care Statele Unite au numărat cel mai mare număr de şomeri de la Marea Depresiune încoace, rapoartele publicate de Beijing vor continua să fie privite cu scepticism de analişti.

Datele pentru luna aprilie sugerează o rată a şomajului de 14,7% în SUA, după ce în martie şi februarie ţara înregistrase o rată de 4,4% şi, respectiv, 3,5%.