Guvernul spaniol a aprobat vineri instaurarea unui venit minim vital pentru a lupta împotriva unei sărăcii care a fost și mai mult agravată de criza coronavirusului, ce a determinat o explozie a cererilor de ajutoare alimentare, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Un nou drept social s-a născut azi în Spania", a afirmat Pablo Iglesias, vicepremier al guvernului și liderul partidului stângii radicale Podemos, la capătul unui consiliu de miniștri.

Acest venit minim vital a fost fixat la 462 euro pe lună pentru un adult care trăiește singur. Familiile vor încasa lunar 139 de euro pentru fiecare persoană suplimentară, adult sau copil, cu un plafon fixat la 1.015 euro pe gospodărie.

Potrivit guvernului, 850.000 de familii vor beneficia de acest nou ajutor, respectiv 2,3 milione de persoane, dintre care 30% minori, care vor încasa în medie 10.070 euro pe an.

Acest venit va fi compatibil cu altele. Dacă o persoană are un salariu mic, statul îi va acorda un supliment care îi va permite să atingă nivelul venitului minim vital.

În iunie, prima lună în care va intra în vigoare dispozitivul, ar urma să beneficieze 100.000 de familii.

Venitul minim vital este o promisiune a guvernului de coaliție format din socialiștii lui Pedro Sanchez și Podemos.

Oprirea brutală a economiei provocată de măsurile de carantină a aruncat sute de mii de persoane în șomaj și, pentru prima oară în viața lor, numeroase familii au trebuit să se așeze la coadă pentru a primi hrană gratuit de la biserici sau de la asociațiile locale, în special în Madrid.

Venitul minim vital, care va costa trei miliarde de euro pe an, vizează lupta împotriva sărăciei extreme care afectează 600.000 de familii, respectiv 1,6 milioane de oameni în țară, potrivit guvernului.