Caricaturistul Nick Anderson l-a descris pe Donald Trump ca pe un ”adolescent aspirant la autoritarism”, după ce echipa de campanie de realegere a liderului de la Casa Albă a eșuat în a-i retrage o lucrare care-l parodiază pe președinte de pe un magazin online, relatează The Guardian.

Caricatura Trump- AndersonFoto: Captura

Caricatura în cauză îl înfățișează pe Trump în fața unei oale cu clor, o trimitere la sugestia liderului american că injectarea cu dezinfectat ar putea preveni infectarea cu coronavirus, în timp ce își servește fanii cu șepci MAGA (Make America Great Again) băutură cu eticheta ”Kool-Aid”, apoi ”clorochină”, iar în final ”Clorox”, un brand american de clor.

Anderson a urcat caricatura numită ”The Trump Cult” pe site-ul online Redbubble și face trimitere la masacrul din Jonestown din 1978, când peste 900 de oameni au murit după ce au băut punch cu cianură la apelul liderului de cult Jim Jones.

Redbubble a retras ilustrația lui Anderson de la vânzare după ce echipa de campanie a lui Trump a pretins încălcarea drepturilor de autor. Anderson crede că plângerea vizează faptul că ilustrația înfățișează șepcile MAGA, ceea ce potrivit caricaturistului este ”absurd”.

Comic Book Legal Defense Fund și alte organizații care militează pentru libertatea de exprimare au trimis o scrisoare către Redbubble acuzând echipa de campanie a lui Trump că a ”folosit în mod necorespunzător mecanismul de raportare al Redbubble pentru a suprima exprimarea politică sub formă de parodie, critică și satiră”.

Redbubble a urcat din nou caricatura pe site, cerându-și scuze ”pentru eroare”, subliniind că ei ”respectă libertatea de exprimare”.